Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pri Srebrenici našli nový masový hrob

SARAJEVO - Na východe Bosny objavili nový masový hrob, v ktorom sú pravdepodobne pochované desiatky obetí masakry v Srebrenici, povedal v piatok Murat Hurtič z Bosnianskej komisie nezvestných osôb. Experti zatiaľ našli 15 kostier v hrobe s rozlohou trikrát osem metrov, ktorý sa nachádza v dedine Zeleni Jadar, asi 15 kilometrov južne od Srebrenice.

"Sme si dosť istí, že títo ľudia boli srebrenickými obeťami a boli pôvodne pochovaní na inom mieste," povedal Hurtič. Telesné pozostatky, medzi ktorými bola aj lebka s tromi dierami po guľkách, boli rozdrvené a stlačené, čo svedčí o tom, že boli opäť uložené do zeme za pomoci buldozérov. Práce na masovom hrobe budú pokračovať dva týždne.

Bosnianski Srbi prepadli moslimskú enklávu Srebrenica na konci bosnianskej vojny, ktorá prebiehala v rokoch 1992-1995, pričom zabili okolo 8000 mužov a chlapcov. Doteraz exhumovali tisíce obetí z asi 60 masových hrobov v okolí mesta, pričom vyše 2500 identifikovali metódou analýzy DNA. Hlavní vinníci, vojnový líder bosnianskych Srbov Radovan Karadžič a šéf armády Ratko Mladič sú stále na úteku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu