Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krajinu zasiahla veľká katastrofa: Po pretrhnutí hrádze stovky nezvestných, neznámy počet obetí

(Zdroj: topky)

ATTAPEU - V Laose sa v pondelok večer pretrhla hrádza rozostavanej priehrady. Najmenej stovka ľudí je nezvestná a nešťastie si vyžiadalo zatiaľ neznámy počet obetí. Vyliali sa miliardy kubických metrov vody, informovala laoská oficiálna tlačová agentúra, na ktorú sa odvolávajú svetové tlačové agentúry.

Nešťastie sa stalo v provincii Attapeu na juhovýchode krajiny. Skupiny na ochranu životného prostredia dlhodobo vyjadrujú obavy z hydroelektrárenských projektov Laosu a predovšetkým z dopadu elektrární na rieku Mekong, jej flóry a fauny i na miestnych obyvateľov a ekonomiky, ktoré sú na rieke závislé.

Povodeň pripravila o strechu nad hlavou viac ako 6600 ľudí. Príčina pretrhnutia priehrady nie je známa. Miestne úrady sa obrátili na vládne inštitúcie, aby prispeli pomocou v podobe odevov, potravín, pitnej vody a liekov.

Agentúra AP pripomína, že na výstavbe hydroelektrárne sa podieľali juhokórejské spoločnosti spolu s thajskými a laoskými partnermi. Spustená mala byť tento rok, ale nie je jasné, či už bola v prevádzke. Elektrina z niekoľkých hydroelektrární poskytuje značnú časť laoského zisku z exportu. Hlavným kupcom laoskej elektriny je Thajsko. 

Priehrada sa stavala ako spoločný podnik vedený juhokórejskou firmou s thajskými a laoskými partnermi. Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap nešťastie zrejme spôsobili dažde, ktoré v oblasti presiahli trojnásobok bežného množstva. Pod prívalom vody potom povolila hrádza jednej z prepojených priehrad hlavnej vodnej nádrže.

Viac o téme: ObeteHrádzaPriehradaNezvestníLaos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu