Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Trump pozval Putina do Bieleho domu: Dátum stretnutia je bližšie, než sa môže zdať

Na snímke vľavo americký prezident Donald Trump a vpravo ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky Zobraziť galériu (2)
Na snímke vľavo americký prezident Donald Trump a vpravo ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky (Zdroj: TASR/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump pozval ruského kolegu Vladimira Putina do Bieleho domu. Stretnutie sa bude zrejme konať na jeseň. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová potvrdila, že prezident požiadal poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, aby pozval Putina. Dodala, že obe strany už začali plánovať druhý spoločný samit lídrov.

Trump predtým prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedol, že sa teší na druhé stretnutie. Už takmer desať rokov nenavštívil Biely dom žiaden ruský líder. Dvojica sa v pondelok stretla v Helsinkách.

Hlava USA čelí na domácej pôde veľkej kritike pre svoje stanoviská na tlačovej konferencii. Putin vyhlásil, že samit bol úspešný, i keď vzťahy oboch krajín sú "v niektorých smeroch horšie, ako boli počas studenej vojny". Dodal však, že pondelkový samit umožnil začať "cestu k pozitívnej zmene".

Tajní o ničom nevedeli

Šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats nevedel, že americký prezident Donald Trump pozýva ruského prezidenta Vladimira Putina do Bieleho domu. V reakcii na tweet Bieleho domu, ktorý informoval, že Trump poveril svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, aby pozval Putina do Washingtonu, Coats podľa agentúry AP uviedol, že o tom nebol upovedomený. Dodal, že "to (stretnutie) bude zaujímavé".

Donald Trump a Vladimir
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

Vyhlásil tiež, že nevie nič o o obsahu súkromných rozhovorov medzi Trumpom a Putinom v Helsinkách. "To je výsada prezidenta," povedal Coats. "Ak by sa ma bol  pýtal, ako by sa (to stretnutie) malo odohrať, navrhol by som iný spôsob," poznamenal Coats, keď sa vyjadroval k formátu schôdzky prezidentov Putina a Trumpa, ktoré sa konalo medzi štyrmi očami za prítomnosti tlmočníkov. Coats podotkol, že "tam je vždy riziko", že Putin si schôdzku zaznamenáva.

V rozhovore pre televíziu CBS Coats okrem toho priznal, že on sám - ako šéf DNI - doteraz nevie, čo sa na tejto schôdzke Putina s Trumpom dialo. Trump a Putin sa v Helsinkách stretli 16. júla. Šlo o ich prvé plnohodnotné bilaterálne rokovanie od Trumpovho zvolenia za prezidenta USA vo voľbách v roku 2016. Dovtedy mali za sebou len niekoľko krátkych osobných rozhovorov, ktoré sa konali počas multilaterálnych medzinárodných summitov.

Ako vo štvrtok na brífingu uviedla hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, diskusie o príprave stretnutia Trumpa s Putinom už prebiehajú. Podľa AP sa predpokladá, že ich schôdzka sa bude konať v Bielom dome. Sandersová však vo štvrtok nepovedala, kde sa prezidenti USA a Ruska stretnú.

Referendum na Ukrajine

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov v piatok uviedol, že prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Donald Trump diskutovali na summite o možnom referende na východnej Ukrajine. Antonov povedal na konferencii v Moskve, že o "tejto záležitosti sa diskutovalo" a Putin dal Trumpovi "konkrétne návrhy" s cieľom nájsť riešenia ukrajinského konfliktu. Veľvyslanec neposkytol viac podrobností o tom, čo sa o Ukrajine na pondelkovom helsinskom summite hovorilo.

Trump sa na Twitteri vyjadril, že s Putinom diskutovali o Ukrajine, ale nespomenul referendum alebo detaily o rozhovore na túto tému. Agentúra AP pripomína, že USA a Rusko sú na opačných stranách, čo sa týka konfliktu na Ukrajine, ktorý sa rozpútal po ľudovej vzbure proti proruskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a po ruskej anexii Krymu v roku 2014.

Ruský veľvyslanec sa vyjadril aj k 29-ročnej ruskej občianke Marii Butinovej, ktorá je v Spojených štátoch obvinená zo sprisahania s cieľom vykonávať činnosť agentky Ruskej federácie. Americký súd nariadil v stredu jej väzobné stíhanie. Antonov označil jej zatknutie za "frašku" a uviedol, že Moskva pracuje na jej návrate do Ruska.

Obvinenia voči nej sú podľa neho nepodložené a americké úrady sa snažili "ju zlomiť" a v prvých dňoch po zatknutí jej zamietli konzulárne návštevy. Zástupcovia ruskej ambasády ju navštívili vo štvrtok vo Washingtone a vo vyhlásení uviedli, že je v dobrom zdravotnom stave, ale "má ťažkosti s prispôsobovaním sa väzenským podmienkam".

Viac o téme: StretnutieDonald TrumpVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu