Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Bin Ládin je v Pakistane obľúbenejší ako prezident

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

ISLAMABAD - Šéf teroristickej organizácie al-Kájda Usáma bin Ládin je v Pakistane obľúbenejší ako prezident Parvíz Mušarráf. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v krajine zverejnili v stredu.

Takmer tri štvrtiny Pakistancov nesúhlasia s unilaterálnym vojenským zásahom USA proti islamským povstalcom, ktorí sa nachádzajú v kmeňových oblastiach krajiny. Také sú výsledky prieskumu pre americkú organizáciu Terror Free Tomorrow (Zajtrajšok bez terorizmu).

Prieskum by mohol "pomôcť vysvetliť, prečo zostáva Usáma bin Ládin v Pakistane a prečo sa tu opätovne organizuje al-Kájda a Taliban", píše sa vo vyhlásení organizácie. Vojenský vládca Mušarráf čelí najväčšej politickej kríze počas ôsmich rokov v prezidentskej funkcii a stupňujúcemu sa tlaku Washingtonu, aby účinnejšie bojoval proti extrémizmu. Podľa prieskumu ho podporuje 38 percent respondentov, zatiaľ čo na stranu bin Ládina, strojcu útokov na USA, sa postavilo 46 percent Pakistancov. Úrady si myslia, že potenciálnym útočiskom bin Ládina sa stali oblasti na pakistansko-afganskej hranici. V severozápadnej hraničnej provincii, ktorá je pod kontrolou islamistov, sa podpora bin Ládina vyšplhala až na 70 percent.

Priazni verejnej mienky sa tešia aj Mušarráfovi hlavní opoziční rivali, bývalý premiér Naváz Šaríf a bývalá predsedníčka vlády Bénazír Bhuttová. Šaríf, ktorého krátko po návrate do vlasti z exilu pakistanské úrady deportovali, má podporu 57 percent opýtaných a Bhuttová, ktorá dátum svojho návratu do krajiny ešte nezverejnila, si získala sympatie 63 percent Pakistancov. Predseda pakistanského Najvyššieho súdu, ktorého chcel Mušarráf z funkcie odvolať, má podporu 69 percent opýtaných. Pre porovnanie, amerického prezidenta George W. Busha obľubuje len deväť percent Pakistancov.

Na prieskume, ktorý sa uskutočnil v čase 18. až 28. augusta, sa zúčastnilo 1 044 Pakistancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu