Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maďarskí pyrotechnici lokalizovali v Dunaji v Budapešti bombu z čias vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Pyrotechnikom maďarskej armády sa v utorok popoludní podarilo lokalizovať bombu z druhej svetovej vojny v koryte Dunaja pod budapeštianskym Alžbetiným mostom. Uviedla to hovorkyňa jednotky pyrotechnikov maďarskej armády Zita Markovicsová.

Maďarskí armádni pyrotechnici nezačnú s identifikáciou a vyťahovaním bomby z druhej svetovej vojny, ktorá sa našla v koryte Dunaja pod Alžbetiným mostom v centre Budapešti, v stredu, ale v rozpore s pôvodným zámerom až vo štvrtok ráno. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na tlačové oddelenie pyrotechnického útvaru maďarských ozbrojených síl.

Hovorkyňa útvaru Zita Markovicsová už skôr uviedla, že v priebehu utorka nebudú zavedené žiadne bezpečnostné opatrenia. O spôsobe likvidácie munície rozhodne armáda až po jej identifikácii. "Rozsah potrebných bezpečnostných opatrení, teda uzatvorení ulíc, dopravných obmedzení či evakuácií, armáda zverejní včas," povedala Markovicsová.

Podľa jej slov sa o spôsobe vyzdvihnutia bomby, podobe bezpečnostných opatrení a rozsahu uzavretého okolia dejiska operácie rozhodne pri konzultáciách medzi predstaviteľmi samospráv a bezpečnostných zložiek.

O náleze bomby s udaním jej súradníc informovala nedávno políciu skupina civilných potápačov, ktorá pomáhala pri nehode. Podľa niektorých informácií ide o sovietsku leteckú bombu s hmotnosťou 100 kilogramov.

Viac o téme: BombaDunajBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu