Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Republikánska ľavica Katalánska chce referendum o sebaurčení so súhlasom Madridu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

BARCELONA - Republikánska ľavica Katalánska (ERC) v nedeľu schválila svoj nový akčný plán. Hlavnou prioritou ERC sú podľa neho rokovania s Madridom a usporiadanie referenda o sebaurčení Katalánska so súhlasom španielskej vlády.

Ako informovala katalánska agentúra CNA, ERC však vo svojej novej politickej stratégii neodmieta ani jednostranné kroky v snahe dosiahnuť nezávislosť Katalánska. Tieto zmeny v programovom manifeste ERC schválilo 95,5 percenta členov ERC.  

Člen vedenia ERC, podpredseda katalánskej vlády a minister hospodárstva Pere Aragones v nedeľu uviedol, že katalánska vláda sa nikdy nevzdá práva Katalánska na sebaurčenie.

Španielsky premiér Pedro Sánchez odmieta návrh na usporiadanie referenda o sebaurčení Katalánska so súhlasom Madridu. Katalánsky premiér Quim Torra však medzičasom vyhlásil, že otázku takéhoto plebiscitu predostrie na rokovaniach so Sánchezom, ktoré sa uskutočnia 9. júla.

Kvôli referendu o vystúpení Katalánska zo zväzku so Španielskom, ktoré sa konalo vlani v októbri, a po jednostrannom vyhlásení nezávislosti katalánskym parlamentom sa vzájomné vzťahy medzi  Madridom a Barcelonou prakticky zmrazili. Vláda v Madride výrazne obmedzila samosprávny štatút Katalánska a prostredníctvom priamej správy sa snažila normalizovať situáciu v regióne. Priamy dohľad Madridu nad Katalánskom bol zrušený v máji, keď sa svojich funkcií ujala nová vláda vedená Torrom.

Španielsky premiér Sánchez nedávno uviedol, že je pripravený nadviazať dialóg s regionálnymi orgánmi v Katalánsku. Zdôraznil však, že trvá na tom, aby sa všetky rokovania uskutočnili v súlade so zákonmi.      

Viac o téme: Katalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu