Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Odborníci varujú: Táto vec bude ľudí zabíjať čoskoro viac než rakovina

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/BRATISLAVA - Antimikrobiálna rezistencia (AMR) je rastúcou hrozbou vo svete, ktorú chcú riešiť aj europoslanci. V Európskej únii zomrie na následky infekcií ročne 25-tisíc ľudí, pretože na ne nezaberajú antibiotiká. Na celom svete ich je každoročne až 700-tisíc, a toto číslo ešte porastie. Podľa prieskumu by sa počet obetí AMR mohol do roku 2050 zvýšiť až na 50 miliónov. Výsledkom budú nielen obrovské straty na životoch, ale aj na svetovom HDP, ktoré sa odhadujú na 100 miliárd dolárov. Odolné baktérie budú zabíjať viac ako rakovina.

Odborníci varujú: Prvé prípady superkvapavky potvrdené, traja turisti urobili veľkú chybu

Antimikrobiálne liečivá zahŕňajú antibiotiká, antivirotiká a antimalariká. Najmä antibiotiká sa stávajú neúčinnými, pričom infekcie naďalej prekvitajú a šíria sa. V podstate to znamená, že ľudia a zvieratá podliehajú infekciám a chorobám, ktoré by sa ľahko dali liečiť pomocou účinných liekov.

Podľa portálu thatsfarming.com existujú tri baktérie, ktoré už preukázali značnú mieru rezistencie voči antimikrobiálnym liekom. Sú to Klebsiella pneumonia, E. coli a Staphylococcus aureus, ktorý spôsobuje kožné infekcie.

Rezistencia, ktorá vzniká ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Veľké znepokojenie je aj v poľnohospodárstve, kedy sa na farmách príliš často používajú lieky, čo prispieva k rozvoju AMR nielen pri hospodárskych zvieratách, ale aj u ľudí prostredníctvom konzumácie mäsa a mliečnych výrobkov z týchto zvierat.

"Zdravie ľudí a zvierat je vnútorne prepojené a obe závisia od nášho zdravého ekosystému... Vedci nás varujú, že môžeme byť na začiatku "post-antibiotickej éry". Svetová zdravotnícka organizácia predpovedá, že AMR povedie k väčšiemu počtu úmrtí ako rakovina," povedala v súvislosti s AMR írska europoslankyňa Mairead McGuinnessová.

Odborníci varujú: Táto vec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Podľa írskeho Úradu pre bezpečnosť potravín bola v roku 2004 hladina rezistencie u baktérie E. coli na cefalosporíny a ciprofloxacín 2,6% a 12,6%. Do roku 2014 sa však zvýšila na 12,9% a 26,2%. Ďalším príkladom liekovej rezistencie je salmonela. V roku 2013 sa zistilo, že 30% ľudských prípadov je rezistentných voči multi-liekom, pričom 15,9% je rezistentných voči ciprofloxacínu.

Europoslanci v tom majú jasno

Výbor pre životné prostredie, bezpečnosť potravín a verejné zdravie Európskeho parlamentu 20. júna hlasoval za revidované právne predpisy týkajúce sa veterinárnych liekov, ktoré sú zamerané aj na riešenie rastúcej hrozby antimikrobiálnej rezistencie.

"Je to veľký krok v oblasti verejného zdravia, znížime spotrebu antibiotík u hospodárskych zvierat, ktoré sú dôležitým zdrojom rezistencie voči antibiotikám a potom sú prenášané na človeka. Antibiotická rezistencia je skutočný Damoklov meč, ktorý hrozí poslaním nášho zdravotného systému späť do stredoveku," povedala Françoise Grossetêteová, francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu a autorka nového nariadenia o veterinárnych liekoch.

Jedným z hlavných cieľov nariadenia je bojovať proti zneužívaniu podávania antibiotík na farmách, ktoré sa používajú najmä na zvýšenie výkonnosti zvierat. Navrhuje obmedziť preventívne používanie antibiotík vo veterinárnej medicíne a zostaviť zoznam "kritických" antibiotík, ktoré sa môžu používať len v oblasti humánnej medicíny.

Odborníci varujú: Táto vec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: getttyimages.com)

Nariadenie tiež podporuje inovácie v oblasti antimikrobiálnych látok prostredníctvom stimulov, ako sú dlhšie obdobia ochrany technickej dokumentácie nových liekov. Jednou z priorít skupiny EPP bolo aj zavedenie reciprocity európskych noriem pre používanie antibiotík v dovážaných potravinách.

"Naši obchodní partneri, ktorí chcú pokračovať v dovoze do Európy, budú musieť napríklad zakázať používanie antibiotík ako rastových faktorov," povedala Françoise Grossetêteová. "Dnes prijatý text je konkrétnym príkladom Európy, ktorá chráni svojich občanov, nemôžeme naďalej zavádzať normy pre európskych chovateľov, ktoré naši partneri nerešpektujú, je načase, aby sa Európa sama vyslovila a zaujala vedúce postavenie vo svete v boji proti antimikrobiálnej rezistencii."

Viac o téme: BaktérieRakovinaAntibiotiká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu