Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko pripravuje sociálnu revolúciu: Takmer každý druhý muž sa nedožije dôchodku

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Do dôchodku pôjdu neskôr a mnohí sa toho možno ani nedožijú. Ruská vláda prijala návrh zákona, podľa ktorého by sa mal postupne zvýšiť vek odchodu do dôchodku z terajších 60 na 65 rokov u mužov a z 55 na 63 rokov u žien.

Návrh si vyžaduje ešte schválenie v oboch komorách parlamentu a podpis prezidenta Vladimira Putina. Rusko mení penzijny vek prvýkrát po 90 rokoch, uviedol server Newsru.com. Podľa premiéra Dmitrija Medvedeva sa počíta s dlhým prechodným obdobím a malými krôčikmi dopredu, než dosiahnu plánované méty. Začať sa má od budúceho roka, aby Rusi odchádzali do penzie v 65 rokoch od roku 2028, ženy v 63 rokoch od roku 2034.

Nesúhlasia s tým viac ako štyri pätiny Rusov

Medvedev na zasadnutí vlády tiež uisťoval, že pre ročníky, ktoré sa chystajú do penzie v najbližších rokoch, sa skoro nič nezmení, zatiaľ čo mladšia generácia bude mať ešte veľa času, aby sa prispôsobila.

Ide o politicky veľmi spornú otázku. Podľa rôznych prieskumov sa zvýšenie dôchodkového veku nepáči 80 až 90 percentám Rusov. Sám Putin, keď dostal na túto tému priamu otázku počas nedávnej televíznej debaty s národom, pripustil, že k zvýšeniu dôchodkového veku pristupuje „s najvyššou ostražitosťou".

Postupné zavádzanie

Zvýšenie dôchodkového veku sa podľa vládneho návrhu najprv dotkne mužov ročníka 1959 a žien ročníka 1964: v roku 2020 budú môcť odísť do penzie vo veku 61, respektíve 56 rokov. Muži ročníka 1960 a ženy ročníka 1965 budú smieť odísť do penzie v roku 2022 vo veku 62 a 57 rokov atď.

Zvýšenie sa nedotkne terajších penzistov, ktorých je v Rusku okolo 46,5 milióna (zo zhruba 147 miliónov obyvateľov) - a asi 12,5 milióna z nich ďalej pracuje. Dôchodková reforma podľa premiéra umožní zvýšiť dôchodky súčasným penzistom - asi o 1000 rubľov ročne (zhruba o 13,65 eur).

Množstvo sa dôchodku ani nedožije

Právo odísť predčasne do dôchodku zostane podľa Medvedeva zachované v prípade pracovníkov v zdraviu škodlivej a nebezpečnej výrobe, žien s piatimi a viac deťmi, slabozrakých, bývalých vojakov s vojnovými zraneniami a „aj niektorých ďalších skupín". O dva roky skôr by mohli ísť do penzie tiež ženy, ktoré pracovali 40 rokov, alebo muži s odpracovanými 45 rokmi.

Okamžite sa proti reforme ozvali odbory. „Pri zvýšení dôchodkového veku na 65 rokov sa 40 percent mužov a 20 percent žien penzia nedožije," povedal tajomník federácie nezávislých odborov Alexandr Šeršukov.

Viac o téme: RuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu