Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Plánovanie skutočnej vraždy novinára Babčenka: Obvinili druhého podozrivého

Arkadij Babčenko
Arkadij Babčenko (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinské úrady obvinili v piatok druhého podozrivého v prípade organizácie vraždy ruského novinára Arkadija Babčenka, ktorého zabitie s cieľom odhaliť skutočných objednávateľov trestného činu zinscenovala v máji ukrajinská tajná služba.

Kyjev koncom mája oznámil, že Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU) sa podarilo zmariť atentát na kritika Kremľa Babčenka. Známeho vojnového novinára najskôr vyhlásili za zastreleného, o necelých 24 hodín však vystúpil na tlačovej konferencii SBU.

Riaditeľ SBU Vasyľ Hrycak vtedy oznámil, že Babčenkovu smrť nafingovali ako pascu na tých, ktorí sa ho snažili reálne zabiť. SBU zatkla organizátora vraždy a tiež získala zoznam osôb, na ktoré sú plánované atentáty.

Organizátorom Babčenkovej vraždy, najatým podľa SBU ruskými tajnými službami, bol podľa SBU ukrajinský občan, podnikateľ v zbrojárskom sektore Borys Herman. Druhým podozrivým z plánovania tohto trestného činu je Vjačeslav Pivovarnik. Muž sa pravdepodobne nachádza v Rusku, obvinený bol v neprítomnosti, povedal v piatok pre agentúru AP predstaviteľ SBU Bohdan Tivodar.

Viac o téme: UkrajinaKyjevArkadij BabčenkoPlánovanie vraždy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu