Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA a KĽDR sú už priatelia: Severokórejské médiá nazvali Trumpa najvyšší vodcom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

PCHJONGJANG - Spravodajstvo severokórejských médií z americko-severokórejského summitu, ktorý sa konal v utorok v Singapure, prekvapilo úplnou zmenou pohľadu na Spojené štáty a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Doteraz šéfa Bieleho domu označovali médiá v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) tými najrôznejšími nadávkami a hanlivými výrazmi. Vo výnimočných prípadoch, keď ho chceli vykresliť v neutrálnom svetle, volali ho proste len "Trump", bez akýchkoľvek prívlastkov či titulov. Po summite sa situácia úplne zmenila a severokórejskí moderátori začali oslavným tónom hovoriť o "prezidentovi Spojených štátov amerických" alebo dokonca o "najvyššom vodcovi" svojej krajiny, čo je jeden z termínov, ktorý sa v KĽDR používa v súvislosti s vodcom Kim Čong-unom.

Agentúra Associated Press (AP) píše, že k Severokórejčanom sa dostalo spravodajstvo zo summitu až vo štvrtok, teda dva dni po samotnom summite a deň po tom, čo sa z neho Kim vrátil do vlasti. To podľa AP dokumentuje, ako starostlivo si severokórejská propagandistická mašinéria dáva záležať na tom, ako túto udalosť obyvateľom krajiny predstaví.

Hlavným hrdinom 42-minútového spravodajského príspevku zo summitu bol samozrejme Kim, Trump sa v ňom prvýkrát zjavil až v dvadsiatej minúte. Spôsob, akým o ňom a o Spojených štátoch severokórejská televízia informovala, sa však s doterajším negatívnym spravodajstvom o USA nedal vôbec porovnávať.

V príspevku zároveň nechýbali ani zábery, ktoré Trumpa ukazovali v nie práve najreprezentatívnejšej polohe, ako napríklad scénka, keď Trump podával ruku predstaviteľovi severokórejskej armády, no ten mu namiesto podania ruky zasalutoval.

Viac o téme: MédiáDonald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu