Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

NATO rozhodlo o americko-tureckej spolupráci v Sýrii: Spoločne postrážia dôležité mesto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

ISTANBUL - Strategicky dôležité mesto Manbidž v severozápadnej Sýrii budú spoločne strážiť tureckí a americkí vojaci. Ide o súčasť dohody o stiahnutí kurdských milícií zo zmienenej oblasti. Po zasadnutí ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli to v piatok večer povedal turecký šéf obrany Nurettin Canikli.

Doplnil, že o tejto téme hovoril s americkým kolegom Jamesom Mattisom. "Mali sme veľmi detailné, konštruktívne a pozitívne stretnutie o pláne pre Manbidž," povedal turecký minister Canikli, ktoré slová v sobotu zverejnila turecká tlačová agentúra Anadolu.

Turecko v pondelok oznámilo dosiahnutie dohody so Spojenými štátmi o budúcnosti tohto mesta. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu rokoval v pondelok vo Washingtone s americkým rezortným kolegom Mikeom Pompeom a dohodli sa na širšom pláne, ako budú postupovať v severosýrskom okrese Manbidž, pričom jednotlivé kroky nešpecifikovali.

Sýrske kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) následne v utorok ohlásili odchod svojich vojenských poradcov z mesta Manbidž na severe Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom.

Spojené štáty kurdské milície YPG dlhodobo podporujú, čo vytvára napätie medzi Washingtonom a Ankarou. Turecko YPG považuje za teroristickú organizáciu a od USA opakovane žiadalo, aby s tým prestali, komentuje agentúra AP.

Viac o téme: USANATOTureckoSýriaManbidž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu