Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Soros nedá Maďarom spávať: Vláda odmieta krajinu prisťahovalcov

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

BUDAPEŠŤ - Ochrana maďarskej národnej suverenity a zákaz presídľovania cudzieho obyvateľstva do Maďarska je cieľom zmien v zákonoch a ústave, ktorých návrhy začnú v utorok prerokovávať poslanci maďarského parlamentu. Informovala o tom agentúra MTI s tým, že ide o siedmu novelu súčasnej ústavy a o balík ďalších zákonov nazvaný "Stop Sorosovi".

Návrh novely ústavy predkladá minister spravodlivosti László Trócsányi, ktorý ho predstaví v úvode rokovania. Rozprava k návrhu bude neskôr. Poslanci budú v utorok diskutovať aj o ďalších návrhoch z balíka "Stop Sorosovi", ktoré predložil minister vnútra Sándor Pintér. Navrhovanými úpravami chce podľa MTI vláda dosiahnuť, aby sa z Maďarska nestala krajina prisťahovalcov.

Proti snahe kabinetu presadiť súbor protimigračných zákonov protestovala v pondelok večer pred parlamentom skupina niekoľkých desiatok občianskych aktivistov. Podľa nich tieto návrhy porušujú základné práva. Účastníci zhromaždenia, ktoré spoločne zorganizovali budapeštianske kancelárie Amnesty International a Helsinského výboru, priniesli desať metrov vysoký balón v tvare srdca s nápisom "CIVIL". Balík zákonov "Stop Sorosovi", nazývaný podľa finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého Budapešť obviňuje z podpory nelegálnej migrácie, má podľa predkladateľov umožniť trestanie organizovania tejto činnosti.

Viac o téme: MigráciaMaďarskoGeorge Soros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu