Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Pohroma v Guatemale: Výbuch sopky pripravil o život desiatky ľudí

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA/AP)

GUATEMALA - Počet obetí výbuchu guatemalskej sopky Fuego, ku ktorému došlo v nedeľu krátko pred poludním miestneho času, sa zvýšil na 62. V pondelok o tom informoval šéf guatemalskej štátnej agentúry na zvládanie prírodných katastrof Sergio Cabanas. Počet obetí podľa neho ešte stále môže rásť, keďže záchranári sa ešte stále nedostali do všetkých postihnutých oblastí. Len trinásť z celkového počtu 62 potvrdených obetí sa zatiaľ podarilo identifikovať.

K erupcii sopky Volcán de Fuego, jednej z najaktívnejších v Strednej Amerike, došlo v nedeľu miestneho času. Vulkán ležiaci 44 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Guatemala chrlil žeravé kamene a na neďaleké dediny sa zniesla hustá vrstva popola.

Koordinátor civilnej ochrany Sergio Cabanas uviedol, že štyria ľudia vrátane pracovníka jeho agentúry zahynuli, keď láva spôsobila požiar domu v dedine El Rodeo, a dve deti zomreli na moste, kde sledovali druhý výbuch tejto sopky v tomto roku.

VIDEO Pohroma v Guatemale:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luis Soto)

S príchodom noci museli záchranári prerušiť pátranie po preživších, ktoré predtým navyše komplikoval dážď. V teréne boli stovky pracovníkov vrátane hasičov, policajtov a vojakov. Niektorí podľa agentúry AP uviedli, že v jednej oblasti spozorovali uväznené osoby, ale nemohli sa k nim dostať, pretože cesty prekrížili pyroklastické prúdy. Záchranné operácie majú opäť začať ráno.

VIDEO Pohroma v Guatemale:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Luis Soto)

Prezident Guatemaly Jimmy Morales povedal, že sa začala národná krízová procedúra. "Máme za to, že mohol nastať stav devastácie najmenej v troch oblastiach," povedal Morales. Šéf guatemalského ústavu seizmológie, vulkanológie, meteorológie a hydrológie Eddy Sánchez predtým varoval pred dodatočnými zosuvmi pôdy.

Jedna z najaktívnejších

Sopka Volcán de Fuego, jedna z najaktívnejších v Strednej Amerike, pri nedeľňajšej erupcii chrlila žeravé kamene, čierny dym a popol, ktorého hustá vrstva sa zniesla na okolie. Podľa miestnych expertov ide o najväčšiu erupciu tejto sopky od roku 1974, vyplýva zo správy stanice BBC.

VIDEO Pohroma v Guatemale:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Santiago Billy)

Guatemalský úrad civilnej ochrany (Conred) oznámil, že veľký prúd lávy zasiahol dedinu El Rodeo, kde ničil domy a zabíjal ľudí. Zranených je niekoľko stoviek osôb a z okolitej oblasti medzičasom evakuovali 3100 obyvateľov.

Na internete a v miestnych televíziách sa objavili desiatky videonahrávok zachytávajúcich rozsah devastácie. Obrovské mračná dymu bolo vidno z rôznych častí Guatemaly a popol dopadal na štyri z 22 administratívnych oblastí krajiny. Úrady tamojších občanov vyzvali, aby nosili ochranné masky, píše agentúra Reuters.

VIDEO Pohroma v Guatemale:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Santiago Billy)

Vulkán vysoký 3763 metrov, ktorého názov v španielčine znamená "Ohnivá sopka", leží 44 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Guatemala a neďaleko koloniálneho mesta Antigua, obľúbeného turistami a známeho kávovými plantážami.

VIDEO Pohroma v Guatemale:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Luis Soto)

Guatemalský prezident Jimmy Morales uviedol, že zvolal svojich ministrov a zvažuje vyhlásenie mimoriadneho stavu v postihnutých oblastiach. Podľa vlády sa erupcia sopky dotkla približne 1,7 milióna obyvateľov. Medzinárodné letisko La Aurora v guatemalskej metropole uzavreli vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré pre lietadlá predstavuje sopečný popol.

Viac o téme: SopkaGuatemala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu