Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Politika na pôde Bezpečnostnej rady: USA sa zastali spojenca, rezolúciu proti Izraelu vetovali

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

NEW YORK - Spojené štáty v piatok vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktorá by odsudzovala postup Izraela proti palestínskym demonštrantom a žiadala by zaručenie medzinárodnej ochrany pre palestínskych civilistov.

Informovala o tom agentúra AP s tým, že USA dokument predložený Kuvajtom zamietli ako jediné.  BR OSN následne v ďalšom hlasovaní nepodporila návrh rezolúcie z dielne USA, ktorým by došlo k odsúdeniu palestínskeho militantného hnutia Hamas v súvislosti s nedávnou eskaláciou násilia v pásme Gazy. V prípade tohto návrhu rezolúcie USA hlasovali ako jediné za.

Hlasovaniu za zatvorenými dverami predchádzali týždne intenzívnych rozhovorov o situácii v pásme Gazy. Kuvajtom predložená rezolúcia tiež žiadala, aby izraelská armáda prestala používať "nadmernú, neprimeranú a nerozlišujúcu silu".  Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová už skôr avizovala, že rezolúciu krytú arabskými krajinami, Spojené štáty nepodporia.

Z americkej verzie navrhovanej rezolúcie zmienky o použití izraelskej sily a ochrane Palestínčanov zmizli. USA namiesto toho požadovali, aby Hamas a iné palestínske militantné skupiny zastavili "všetky násilné aktivity a provokatívne kroky" v Gaze.

Viac o téme: USAOSNIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu