Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pomáha ľuďom na druhý svet, zažalovali ho z prospechárstva: Švajčiar boj o česť vyhral

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŽENEVA - Švajčiarsky súd v piatok oslobodil zakladateľa tamojšieho eutanázneho zariadenia spod obvinenia, že protizákonne profitoval z asistovaných samovrážd svojich klientov, od ktorých dostával vysoké peňažné sumy a dary. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa hlavného sudcu neexistujú postačujúce dôkazy, že Ludwig Minelli, 85-ročný zakladateľ organizácie Dignitas poskytujúcej asistované samovraždy, pomáhal ľuďom ukončiť život zo sebeckých dôvodov.

Švajčiarsko umožňuje asistovanú samovraždu, avšak stavia mimo zákon "nabádanie k tomuto činu z prospechárskych motívov". Minelli verdikt súdu privítal s tým, že obvinenia boli od začiatku nepodložené.

Prokuratúra tvrdila, že Minelli konal sebecky, keď v roku 2003 prijal dar vo výške viac než 100.000 švajčiarskych frankov (86.700 eur) od nemeckej ženy, ktorej Dignitas poskytol službu asistovanej samovraždy. Prokuratúra argumentovala i tým, že jeho ročný plat 130.000 švajčiarskych frankov (112.700 eur) je privysoký. Sudca však vyhlásil, že ide o adekvátnu čiastku.

Švajčiarska liberálna legislatíva sa v máji stala stredobodom svetovej pozornosti, keď v Bazileji dobrovoľne ukončil svoj život 104-ročný austrálsky ekológ David Goodall. V jeho vlasti je totiž eutanázia zakázaná.

Viac o téme: Asistovaná samovraždaEutanázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu