Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žiadosť výboru na ochranu novinárov: Ukrajina by mala vysvetliť, prečo klamala svetu

Arkadij Babčenko
Arkadij Babčenko (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/NEW YORK - Výbor na ochranu novinárov (CPJ) vyjadril v stredu úľavu nad tým, že ruský novinár Arkadij Babčenko je nažive, ale žiada od Ukrajiny vysvetlenie, prečo cítila potrebu klamať celému svetu.

"Ukrajinské úrady musia teraz prezradiť, čo si vynútilo krajné opatrenie zverejnenia správy o vražde ruského novinára," uviedla podľa agentúry DPA organizácia so sídlom v New Yorku. Reportéri bez hraníc (RSF) vyjadrili vo svojom vyhlásení "najhlbšie rozhorčenie po odhalení manipulácie zo strany ukrajinských tajných služieb".

"Je veľmi nebezpečné pre vládu, keď sa hrá s faktami, a predovšetkým keď využíva novinárov pre svoje falošné správy," píše sa vo vyhlásení organizácie sídliacej v Paríži a obhajujúcej slobodu tlače a médií.

Kyjev v stredu oznámil, že Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU) sa podarilo zmariť atentát na kritika Kremľa Babčenka. Známeho vojnového novinára najskôr v utorok vyhlásili za zastreleného, o necelých 24 hodín však vystúpil na tlačovej konferencii SBU.

Riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Vasyľ Hrycak na tlačovej konferencii oznámil, že Babčenkovu smrť nafingovali ako pascu na tých, ktorí sa ho snažili reálne zabiť. Dodal, že akciu plánovali niekoľko mesiacov, aby odhalili plány ruských tajných služieb. Skutočného organizátora Babčenkovej vraždy zadržali.

Viac o téme: NovinárKlamstvoArkadij Babčenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu