Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Útok na afganské ministerstvo vnútra odhalené: Za všetkým stojí Daeš

Vojaci v Kábule po útoku
Vojaci v Kábule po útoku (Zdroj: SITA/AP/Rahmat Gul)

KÁBUL - Militantná organizácia Daeš sa prihlásila k zodpovednosti za útok na afganské ministerstvo vnútra v metropole Kábul, pri ktorom ozbrojenci zabili v stredu jedného policajta a zranili ďalších piatich.

Daeš sa k útoku prihlásil prostredníctvom svojej spriaznenej tlačovej agentúry Amák. Bez bližších podrobností pritom uviedol, že išlo o samovražedný útok, priblížila agentúra DPA. Hovorca afganského ministerstva vnútra Nadžíb Dániš predtým uviedol, že bezpečnostné sily dostali situáciu po takmer dvoch hodinách pod kontrolu, pričom usmrtili desiatich útočníkov. Potvrdil tiež predošlé správy miestnych médií, podľa ktorých boli útočníci oblečení do vojenských uniforiem.

Útok okolo 12.15 h miestneho času (9.45 h SELČ) spustil výbuch, ku ktorému došlo neďaleko vstupnej brány do novej budovy ministerstva vnútra. Po explózii nasledovala prestrelka medzi útočníkmi a členmi bezpečnostných zložiek, informovala afganská televízia ToloNews. Afganské sily uzavreli v súvislosti s incidentom cesty vedúce k ministerstvu. Nová budova, do ktorej sa ministerstvo vnútra presťahovalo vlani, sa nachádza pri ceste vedúcej ku kábulskému medzinárodnému letisku a zároveň neďaleko ministerstva obrany.

Viac o téme: útok KábulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu