Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kim Čong-un vyslal do USA spojku: Dôvodom je prípadný summit s Trumpom

Kim Čong-un (vpravo) kontroluje mesto Wonsan-Kalma v Severnej Kórei.
Kim Čong-un (vpravo) kontroluje mesto Wonsan-Kalma v Severnej Kórei. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

SOUL - Vysokopostavený predstaviteľ Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Jong-Čchol smeruje do USA. Informovali o tom juhokórejské médiá s tým, že sa pravdepodobne zúčastní na prípravných rokovaniach možného summitu medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap meno podpredsedu Ústredného výboru vládnucej komunistickej Kórejskej strany práce figurovalo na zozname pasažierov utorkového letu z Pekingu do Washingtonu. Neskôr si však Kim svoj let vraj zmenil, a to na stredu do New Yorku, pričom dôvod jeho konania nie je známy. Kima si na letisku v Pekingu už v utorok všimla televízia tlačovej agentúry Associated Press. Kancelária juhokórejského prezidenta správy o Kim Jong-Čcholovi nepotvrdila.

Trump žiadna o pomoc pri príprave summitu Japonsko

Americký prezident Donald Trump v pondelok telefonicky hovoril s japonským premiérom Šinzóm Abem ohľadom najnovšieho vývoja situácie v riešení diplomatického konfliktu so Severnou Kóreou. Obaja lídri sa zhodli, že sa opäť stretnú a budú pokračovať v úzkej spolupráci, uviedla agentúra DPA.

Biely dom nešpecifikoval, kedy sa Trump stretne s Abem, obaja však budú prítomní na summite skupiny G20, ktorý sa bude konať koncom mesiaca v kanadskom Toronte. Ich stretnutie by sa malo uskutočniť pred "plánovaným summitom" amerického prezidenta a severokórejského vodcu Kim Čong-una, tvrdí Washington.

Trump a Abe "vyhlásili, že zdieľajú imperatív dosiahnuť úplné a permanentné odstránenie jadrových, chemických a biologických zbraní, ako aj programu balistických striel KĽDR," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Telefonát medzi Washingtonom a Tokiom prišiel po tom, ako vládny činiteľ v Soule uviedol, že juhokórejský prezident Mun Če-in by mohol vycestovať do Singapuru na stretnutie s Trumpom a Kimom. Potenciálna trojstranná schôdzka by sa mohla uskutočniť okolo 12. júna - ako bolo stanovené pre pôvodne bilaterálny summit.

Jeho konanie však závisí od výsledkov rokovaní medzi USA a Severnou Kóreou, dodal juhokórejský činiteľ. Trump nedávno svoju účasť na tomto prelomovom stretnutí zrušil pre "otvorené nepriateľstvo" vyjadrené v stanoviskách Pchjongjangu. Šéf Bieleho domu svoj postoj neskôr prehodnotil a obnovil ochotu pricestovať do Singapuru. Americkí diplomati medzitým dorazili do demilitarizovanej zóny (DMZ) ohľadom príprav summitu.

Kim a Mun sa v tejto lokalite neohlásene stretli v sobotu, pričom vodca KĽDR opätovne vyjadril vôľu na stretnutie s Trumpom a potvrdil záväzky zbaviť Kórejský polostrov jadrových zbraní. Kim povedal Munovi, že je "pevne rozhodnutý" stretnúť sa s Trumpom. Prvé stretnutie kórejských lídrov sa uskutočnilo v DMZ v apríli.

Viac o téme: SummitKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu