Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nádej na historický summit nevyhasla: Stretnutie kórejských lídrov, USA sa pripravujú

Kim Čong-un a Mun Če-in
Kim Čong-un a Mun Če-in (Zdroj: SITA/Korea Summit Press Pool via AP)

SOUL - Najvyšší predstavitelia Severnej a Južnej Kórey uskutočnili v sobotu ďalšie stretnutie v pohraničnej dedine Pchanmundžom, aby prerokovali zrušený severokórejsko-americký summit. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa prezidentskej kancelárie v Soule.

Severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in sa podľa neho zišli na uvedenom mieste v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami v čase od 15.00 do 17.00 h miestneho času (08.00-10.00 h SELČ).

"Lídri si otvorene vymenili názory, ako plniť Pchanmundžomskú deklaráciu z 27. apríla a usporiadať úspešný severokórejsko-americký summit," uviedol podľa Jonhapu tlačový tajomník juhokórejského prezidenta, pričom spomenul deklaráciu prijatú na predošlom stretnutí Kima s Munom.

"V súlade s dohodou medzi oboma stranami oznámi Mun výsledok dnešného stretnutia v nedeľu o 10.00 h (03.00 h SELČ)," dodal tlačový tajomník. Lídri Severnej a Južnej Kórey sa stretli v pohraničnej dedine Pchanmundžom aj takmer presne pred mesiacom, keď ohlásili kroky smerujúce k oficiálnemu ukončeniu kórejskej vojny a zbaveniu Kórejského polostrova jadrových zbraní.

Nasledovať malo historické stretnutie severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, naplánované na 12. júna v Singapure, samotný Trump ho však tento týždeň prekvapujúco zrušil s poukázaním na prejavy "obrovského hnevu a otvoreného nepriateľstva" zo strany Pchjonghangu.

Krátko po písomnom oznámení svojho rozhodnutia Trump pripustil, že summit s Kimom sa možno predsa len uskutoční v plánovanom termíne alebo neskôr, a to v závislosti od toho, či Severná Kórea podnikne "konštruktívne kroky". Severná Kórea medzitým oznámila, že je stále ochotná viesť rozhovory so Spojenými štátmi. Juhokórejský prezident vyzval vo štvrtok lídrov Spojených štátov a Severnej Kórey, aby sa naďalej usilovali o priame rozhovory a pokračovali v denuklearizácii Kórejského polostrova.

Prípravy pokračujú

Spojené štáty zatiaľ neprerušili prípravy na stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure, ktoré samotný Trump tento týždeň najskôr zrušil, na čo zakrátko pripustil, že by sa mohlo predsa len uskutočniť, a to aj v pôvodne plánovanom termíne 12. júna.

Biely dom podľa sobotňajšieho vyhlásenia hovorkyne Sarah Sandersovej vysiela tento víkend do Singapuru svoj "predsunutý tím", aby zabezpečil "možný" summit po logistickej stránke, informovala agentúra AP. 

Viac o téme: SummitUSASeverná KóreaKĽDRSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu