Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Asad navštívil Vladimira Putina v Soči: Treba dosiahnuť politické riešenie konfliktu v Sýrii

Putin sa stretol s Asadom
Putin sa stretol s Asadom (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

SOČI - Sýrsky prezident Bašár Asad navštívil ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho letnom sídle v letovisku Soči na pobreží Stredozemného mora. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Vláda v Damasku podľa Asada postupuje v boji proti "terorizmu", čím pripravuje pôdu "politickému procesu", vyplýva zo zverejneného stanoviska. Prezidenti zdôraznili dôležitosť vytvoriť podmienky na politické riešenie konfliktu v Sýrii. "Obaja prezidenti zdôraznili dôležitosť vytvorenia ďalších podmienok, ktoré by uľahčili obnovenie plnohodnotného politického procesu, a pripomenuli tiež úspech astanského procesu, ako aj Kongresu sýrskeho ľudu, ktorý sa konal v Soči," zhodnotil rokovanie hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Štvrtkové rozhovory sa podľa neho zameriavali na "ďalšie spoločné kroky".

Asad zároveň informoval Putina o svojom rozhodnutí poslať do "OSN delegáciu", aby tam prediskutovala reformu štátnej ústavy. Putin sa podľa Peskova domnieva, že prišiel čas na obnovu sýrskeho hospodárstva, a navrhol sýrskemu prezidentovi, aby o týchto plánoch diskutoval.

Rusko je v rámci viac než sedem rokov trvajúceho sýrskeho ozbrojeného konfliktu hlavným spojencom tamojšieho prezidenta Asada. Vstup ruských vojsk do Sýrie v roku 2015 zvrátil vývoj situácie v prospech jeho vlády. Asad naposledy navštívil Rusko a rokoval osobne s Putinom v novembri 2017 a predtým v októbri 2015.

Viac o téme: StretnutieRuskoVladimir PutinBašár AsadSoči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu