Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký zvrat v kórejských vzťahoch: KĽDR nemá záujem o summit, Čína na ňom trvá

Kim Čong-un a Mun Čä-in Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un a Mun Čä-in (Zdroj: SITA/Korea Summit Press Pool via AP)

SOUL - Predstaviteľ Severnej Kórey v stredu vyhlásil, že jeho krajina nemá záujem o summit so Spojenými štátmi, ak bude stáť na "jednostranných" požiadavkách, aby sa Pchjongjang vzdal jadrových zbraní. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Severná Kórea (KĽDR) ešte možno znovu zváži, či sa zúčastní na summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ak budú USA trvať na tom, aby sa vzdala nukleárnych zbraní, dodal diplomat Kim Kje-kwan.

Mimoriadne očakávané historické stretnutie Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa má konať 12. júna, pripomenula britská spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke.

Zrušili rozhovory

Stretnutie sa naplánovalo práve preto, že Severná Kórea oznámila, že je pripravená vzdať sa programu na vývoj jadrových zbraní. Avšak Sever v utorok zrušil rozhovory s Južnou Kóreou, pretože ho rozhnevalo jej spoločné vojenské cvičenie so Spojenými štátmi.

Severokórejské štátne médiá v stredu citovali námestníka ministra zahraničných vecí Kim Kje-kwana, ktorý povedal, že ak "nás USA budú tlačiť do kúta a jednostranne požadovať, aby sme sa vzdali jadrových zbraní, už viac nebudeme mať záujem o rozhovory a budeme uvažovať, či prídeme na blížiaci sa summit KĽDR-USA".

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korea Summit Press Pool via AP)

Manévre budú pokračovať

Juhokórejské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov bude pokračovať napriek nahnevanej reakcii Pchjongjangu, ktorý zrušil plánované stredajšie medzikórejské rozhovory na vysokej úrovni. Hovorca ministerstva obrany povedal, že spoločné manévre s názvom Maximum Thunder majú predovšetkým zlepšiť schopnosti pilotov a nie sú nácvikom útoku.

Manévre vzdušných síl, ktoré sa podľa tlačovej agentúry AP začali v pondelok a údajne sa na nich zúčastňuje približne 100 lietadiel, budú pokračovať prinajmenšom do 25. mája. Pchjongjang dlhodobo odsudzuje takéto spoločné vojenské cvičenia svojich rivalov a označuje ich za nácvik invázie do Severnej Kórey (KĽDR).

Reakcia Soulu

Južná Kórea vyjadrila ľútosť nad jednostranným rozhodnutím Severnej Kórey zrušiť medzikórejské rozhovory plánované na stredu a vyzvala Pchjongjang, aby sa čo najskôr vrátil k dialógu. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. 

Hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie vo vyhlásení ohľadne zrušenia rozhovorov uviedol: "Je to poľutovaniahodné, pretože jednostranný krok Severu odložiť medzikórejské rozhovory na vysokej úrovni z dôvodu každoročných spoločných leteckých cvičení Južnej Kórey a USA nezodpovedá duchu a účelu dohôd dosiahnutých lídrami oboch krajín."

Mun Če-in
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korea Broadcasting System via AP)

Vo vyhlásení Soulu sa ďalej uvádzalo: "Vláda je stále pevne odhodlaná verne plniť Deklaráciu z Pchanmundžomu a vyzýva Sever, aby sa čo najskôr vrátil k rokovaniam o mieri a prosperite Kórejského polostrova." Vyhlásenie sa odvolávalo na dohody dosiahnuté počas summitu z 27. apríla, na ktorom sa zúčastnili lídri oboch krajín - juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un.

USA v plánoch pokračujú

Spojené štáty v utorok oznámili, že pokračujú v plánoch na stretnutie prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová podľa agentúry AP uviedla, že USA nedostali priamo od Pchjongjangu či Soulu žiadnu správu, že by sa niečo zmenilo.

Čínska výzva spojencovi

Čína v stredu vyzvala svojho spojenca Severnú Kóreu, aby uskutočnila plánovaný summit so Spojenými štátmi. Peking sa tak vyjadril po tom, ako Pchjongjang pohrozil zrušením stretnutia severokórejského lídra Kim Čong-una s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang uviedol, že obe strany by mali zaistiť, aby summit prebehol podľa plánov a priniesol reálne výsledky.

 

Viac o téme: SummitKim Čong-unKĽDRJužná KóreaSpojené štátyMun Če-in
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu