Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO útočníka z Paríža: Šialenec bodal do ľudí, čečenský prezident viní Francúzsko

Miesto po útoku Zobraziť galériu (6)
Miesto po útoku (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus, Wladia Drummond)

PARÍŽ - Včera večer otriasol Parížom ďalší útok. Niekoľko hodín potom sa k zodpovednosti prihlásili extrémisti z Daeš. Útočník bol čečenského pôvodu, čo potvrdil aj čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Chasan Azimov zabil jedného človeka a štyroch zranil. Páchateľa polícia po útoku zastrelila. Podľa Kadyrova však za útok môže Francúzsko.

Francúzska polícia zadržala v Štrasburgu a vypočúva aj kamaráta 20-ročného muža, ktorý v sobotu večer zaútočil nožom v centre Paríža. Muži zákona predtým vypočúvali rodičov páchateľa. Nemenovaný zdroj z prostredia súdov potvrdil, že kamarát sa takisto narodil v roku 1997. Bližšie informácie zatiaľ nie sú známe.

Za útok môže Francúzsko

Všetka zodpovednosť za sobotňajší útok, pri ktorom muž v centre Paríža zabil jedného človeka a štyroch ďalších zranil, nesie Francúzsko. Povedal to dnes Ramzan Kadyrov, vodca autonómneho Čečenska, v ktorom sa útočník v novembri 1997 narodil. Podľa Kadyrova je páchateľom činu Chasan Azimov, ktorý je francúzskym občanom.

Chasan Azimov
Zobraziť galériu (6)
Chasan Azimov  (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus, Wladia Drummond)

Hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux potvrdil, že útočník Chamzat Azimov pôvodom z Čečenska, sa stal francúzskym občanom v roku 2010. "Občianstvo získal (Azimov) po svojej matke v roku 2010. Figuroval v celoštátnej databáze ľudí podozrivých z väzieb na útoky radikálov v roku 2016," uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL Griveaux. 

V minulosti nemal problémy so zákonom, no nachádzal sa medzi tisíckami ľudí podozrivých z napojenia na radikalizmus. Čečenský líder ho identifikoval ako Chasana Azimova. "Považujem za nutné povedať, že všetku zodpovednosť za útok Chasana Azimova má Francúzsko. On sa totiž len narodil v Čečensku, jeho osobnosť, názory a presvedčenie sa formovali vo francúzskej spoločnosti," vyhlásil Ramzan Kadyrov.

VIDEO útoku

Médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedli, že útočník sa narodil v Ruskej federácii v roku 1997 a bol identifikovaný na základe odtlačkov prstov. Server Europe 1 napísal, že mladík mal čistý trestný register, ale zaujímali sa o neho kvôli radikálnom islamským názorom francúzskej tajnej služby.

FOTO útočníka z Paríža:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus, Wladia Drummond)

V mene Daeš

Útočník napadol nožom na Rue Monsigny v časti Opéra päť osôb, pričom 29-ročný muž zomrel. Polícia útočníka zastrelila a evakuovala ľudí z okolitých budov. Minister vnútra Gerard Collomb v nedeľu prezradil, že štyria zranení sú mimo ohrozenia života. Luxemburské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že medzi zranenými je aj ich občan.

FOTO útočníka z Paríža:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus, Wladia Drummond)

Prokurátor Francois Molins vyhlásil, že prípad vyšetruje protiteroristická jednotka ako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým motívom. Molins dodal, že podľa svedkov útočník kričal "Alláhu akbar". "Na základe metódy útoku začal protiteroristický útvar vyšetrovanie pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motívom," povedal Molins. Tlačová agentúra Amaq, napojená na militantov, v nedeľu uviedla, že útočník vypočul výzvu extrémistickej skupiny Daeš, aby prívrženci zaútočili na členov koalície vedenej USA proti extrémistom v Iraku a Sýrii.

Rýchly zásah polície

Podľa čečenského vodcu bol dvadsaťročný mladík kedysi ruským občanom, jeho pas už ale nie je platný, pretože nepožiadal o nový. V čase útoku bol podľa francúzskych úradov občanom Francúzska. Ramzan Kadyrov, chránenec ruského prezidenta Vladimira Putina, vládne Čečensku pevnou rukou od roku 2007. 

FOTO útočníka z Paríža:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus, Wladia Drummond)

Sobotňajší útok si vyžiadal jedného mŕtveho a štyroch zranených v centre Paríža. Útočník bol podľa zdrojov médií z radov vyšetrovateľov Francúz čečenského pôvodu a narodil sa v roku 1997. Polícia ho na mieste činu zastrelila. Obeťou útočníka je 29-ročný muž. Minister vnútra Gérard Collomb uviedol, že štvorica zranených je mimo bezprostredného ohrozenia života a že najvážnejšie zraneného 34-ročného muža lekári operovali. Podľa luxemburského ministerstva zahraničia je jedným zo zranených občan veľkovojvodstva. Národnosť ďalších zranených upresnená zatiaľ nebola.

Incident sa vyšetruje ako možný teroristický čin. K útokov sa prihlásila radikálna organizácia Daeš, ktorá sa hlási k väčšine atentátov na Západe. Ruské úrady požiadali Francúzsko o informácie k prípadu. Premiér Édouard Philippe informoval, že polícia bola na mieste za menej ako deväť minút od nahlásenia útoku. Prezident Emmanuel Macron pochválil zásah polície a vyhlásil, že boj proti nepriateľom bude pokračovať. 

Viac o téme: útok FrancúzskoČečenskoRamzan KadyrovDaešChasan Azimov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu