Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pretrhnutá priehrada v Keni: 44 obetí a desiatky nezvestných, FOTO len pre silné žalúdky

Pretrhnutá hrádza v Keni Zobraziť galériu (3)
Pretrhnutá hrádza v Keni (Zdroj: SITA/AP Photo)

SOLAI - Po stredajšom pretrhnutí priehrady v kenskom meste Solai sú ešte stále desiatky ľudí nezvestné. Pátranie po nich stále pokračuje, no vo štvrtok ho skomplikoval pretrvávajúci dážď, informoval spravodajský portál BBC. Podľa Leeho Kinyanjuia, guvernéra okresu Nakuru, kde sa Solai nachádza, je nezvestných 40 ľudí.

Nešťastie si vyžiadalo početné obete na životoch. Ako uviedol Kinyanjui, úrady potvrdili, že v dôsledku pretrhnutia zomrelo 44 osôb. Podľa polície takmer polovicu z nich tvoria deti. Priehrada Patel v Solai, ktoré sa nachádza 190 kilometrov severozápadne od Nairobi, je jednou zo súkromných vodných nádrží patriacich miestnej farme.

Jej steny podľahli veľkému množstvu vody nahromadenej po silných dažďoch, ktoré krajinu sužujú. Priehrada sa pretrhla v stredu okolo 21:00 miestneho času (20:00 SELČ) a na domy pod ňou údajne zoslala 70 miliónov litrov vody. Podľa denníka Daily Nation vlna dosahovala výšku jeden a pol metra a šírku 500 metrov. Voda so sebou zmietla všetko, čo jej stálo v ceste, domy, základnú školu či elektrické vedenie. Nešťastie je už predmetom vyšetrovania.

Pretrhnutá hrádza v Keni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Po stredajšom incidente vznikli obavy z ďalších priehrad v oblasti. Podľa Kinyanjuiho minimálne jednu ďalšiu priehradu vypustia, aby "sa predišlo katastrofe".

Od pretrhnutia priehrady sa objavili obvinenia, že ju vybudovali nelegálne. Simon Wang'ombe z Úradu pre správu vodných zdrojov pre Daily Nation uviedol, že nádrž, ktorá je v súkromnom vlastníctve a nachádza sa na komerčnej farme, neschválili vládni inšpektori, čo znamená, že je nelegálna. Generálny riaditeľ farmy Vinoj Kumar toto obvinenie popiera. "Všetky tieto priehrady boli postavené pred približne 15 až 20 rokmi. Tu nie je nič nelegálne," uviedol.

Pretrhnutá hrádza v Keni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: KatastrofaPriehradaKeňaSolai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu