Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zeman podporil Poliakov: Existujú pokusy rozvrátiť Vyšehrad, tvrdí český prezident

Český prezident Miloš Zeman (vľavo) a poľský prezident Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Český prezident Miloš Zeman (vľavo) a poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: AP Photo - Alik Keplicz)

VARŠAVA - Český prezident Miloš Zeman označil svoju návštevu Varšavy i piatkovú cestu do Bielovežského pralesa za vyjadrenie solidarity s Poľskom, pokiaľ ide o suverenitu nad prírodnými zdrojmi. Informoval o tom Český rozhlas, ktorý zároveň pripomenul, že Súdny dvor EÚ (ECJ) v apríli rozhodol, že Poľsko ťažbou dreva v tomto chránenom pralese porušilo zákon EÚ.

Zeman je od stredy na trojdňovej návšteve Poľska, pričom v piatok dopoludnia má vycestovať priamo do Bielovežského pralesa, kde navštívi rezerváciu zubrov. So svojim poľským náprotivkom Andrzejom Dudom na štvrtkovom stretnutí preberal rozpočet EÚ, projekt takzvaného Trojmoria aj spoluprácu v rámci V4. Tá má podľa Zemana tvoriť nedeliteľnú jednotku v rámci EÚ.

"Existujú pokusy rozvrátiť Vyšehrad a vnútiť mu vôľu Európskej komisie v niektorých veciach, ktoré narušujú princíp subsidiarity, teda právo krajiny rozhodovať o svojich vnútorných záležitostiach," povedal Zeman na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s Dudom. V tejto súvislosti spomenul zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi - napríklad s lesmi, čím odkazoval na spor Poľska s EK o ťažbe v Bielovežskom pralese. 

Český prezident Miloš Zeman
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: AP Photo - Alik Keplicz)

Súdny dvor EÚ (ECJ) dal v apríli za pravdu EK v tom, že rozhodnutie poľských úradov o výrube bolo porušením povinností, ktoré má táto krajina na základe dvoch smerníc týkajúcich sa ochrany životného prostredia - smernice o biotopoch a smernice o ochrane vtáctva. Podľa správy poľských ekológov sa z pralesa vyviezlo na 3000 nákladných áut naplnených najcennejšími stromami staršími ako sto rokov a vlani sa vyťažil štvornásobok ročnej ťažby dreva. Poľská vláda výrub obhajovala potrebou ochrany lesa pred lykožrútom. Podľa jej tvrdení sa rúbali len napadnuté smreky, čo však vyvracali pozorovatelia z medzinárodných organizácií aj Európskej komisie.

Zámer Zemanovej cesty do tohto pralesa už kritizovalo aj české environmentálne hnutie DUHA, ktorého aktivista a expert na ochranu lesov Jaromír Bláha uviedol, že Zeman nerozumie ochrane prírody ani pralesom a nemôže zmeniť prírodné zákonitosti či rozhodnutie Európskeho súdneho dvora. Zemanova cesta je podľa Bláhu len "jeho typickým kalením vody" a je celkom zbytočná. 

Viac o téme: PoľskoMiloš ZemanVyšehrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu