Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nominantka na šéfku CIA by sa postavila Trumpovi: Sľúbila, že neobnoví tvrdé vypočúvacie metódy

Gina Haspelová
Gina Haspelová (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Nominantka prezidenta USA Donalda Trumpa na šéfku Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Gina Haspelová sa v stredu zaviazala, že nikdy neobnoví program tvrdých výsluchov, často kritizovaných ako mučenie, ktorý je významnou témou komplikujúcou jej potvrdenie v Senáte. Informovala o tom agentúra Reuters.

Haspelová pri vypočutí v senátnom výbore pre tajné služby tiež uviedla, že nikdy nezrealizuje nariadenie Trumpa, voči ktorému by mala morálne výhrady. Podľa vlastných slov neverí, že by ju prezident požiadal o obnovenie metódy waterboardingu (simulovaného topenia). 

"Môj morálny kompas je silný," uviedla s tým, že CIA pod jej vedením neobnoví takýto zadržiavací a vypočúvací program. Podľa nej musí CIA vykonávať aktivity v súlade s americkými hodnotami.

Haspelová čelila otázkam o jej úlohe pri využívaní tvrdých vypočúvacích metód počas administratívy bývalého prezidenta Georgea W. Busha, ako aj o zničení videopások dokumentujúcich toto vypočúvanie.

Podľa agentúry AP uviedla, že s odstupom času je jasné, že tajná služba nebola pripravená a nemala odborné znalosti o používaní metód ako odopieranie spánku či waterboarding s cieľom prinútiť podozrivých teroristov vypovedať.

Navrhovaná nástupkyňa Mikea Pompea, ktorý sa stal ministrom zahraničných vecí, je v súčasnosti úradujúcou šéfkou CIA, pričom v tajnej službe pracuje už 30 rokov. V roku 2002 viedla tajnú väznicu CIA v Thajsku a neskôr bola zapojená do prípadu ničenia nahrávok výsluchov zadržiavaných osôb podozrivých z terorizmu, pri ktorých bola použitá metóda waterboardingu.

Viac o téme: Gina Haspelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu