Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krajinu sužuje epidémia zombie drogy: VIDEO Toxická hmota má desivé následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOGOTA - Kolumbia býva obvykle spájaná s nelegálnou produkciou kokaínu, ktorý odtiaľ prúdi do zvyšku sveta. V posledných rokoch sa ale naopak do Kolumbie začala dostávať veľmi nebezpečná droga pôvodom z Ruska. Jej šírenie podporujú bezškrupulózni díleri, ktorí predávajú dávku v prepočte za zhruba 1,2 eur - aj s injekčnou striekačkou, napísal britský denník The Sun.

Kráska (24) si chcela užívať luxus: Pašovala kokaín! FOTO z dovolenky vymení za pobyt v base

Táto droga sa volá krokodíl a je to podomácky varený halucinogénny opiát, ktorý je až desaťkrát silnejší ako heroín, a pritom podstatne lacnejší. Meno dostal podľa spôsobu, akým sa po aplikácii začne užívateľovi rozkladať, zelenať a šupinatieť koža.

To je dôvod, prečo sa mu hovorí aj "kanibalská" alebo "zombie" droga. Užívatelia po aplikácii tohto injekčného narkotika vyzerajú ako chodiaci mŕtvi.

Iróniou osudu je, že ich počet prudko rastie napríklad v meste Medellín, ktoré je viac než správne stredisko departementu Antioquia známe čoby niekdajšie pôsobisko zabitého kolumbijského narkobaróna Pabla Escobara.

Podľa vyšetrovania, ktoré vykonalo miestne Konzultačné stredisko pre mestské konflikty, ponúkajú díleri drogu predovšetkým mladým ľuďom a tiež deťom na uliciach tohto historického mesta. Krokodíla propagujú pod heslom "la heroína de los pobres" - teda heroín pre chudobných.

Podľa kolumbijského ministerstva spravodlivosti sa zatiaľ zdá, že droga sa do krajiny "len" pašuje. Neexistujú dôkazy, že by sa v krajine vyrábala, pretože sa nenašli žiadne laboratóriá špecializujúce sa na drogu krokodíl.

Krajinu sužuje epidémia zombie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V Rusku sa táto náhrada heroínu začala šíriť ako požiar po prelome tisícročia a smrtiaci vrchol dosiahla v roku 2013. V mieste vpichu po aplikácii praskajú cievy, koža zozelenie, začnú sa na nej tvoriť šupiny a koža i tkanivo začnú odumierať a odpadávať.

Ruský odborník na narkotiká a psychológ Sergej Agalakov vtedy povedal: "Z človeka sa stane zombie. Telo mu hnije a hnilobný puch je z neho cítiť na niekoľko krokov."

Látka s lekárskym označením dezomorfín sa v Rusku prudko rozšírila, pretože ju možno pripraviť z voľne predajných liekov na bolesť. Tie sa potom varia okrem iného s riedidlom na farbu, kyselinou chlorovodíkovou alebo červeným fosforom oškriabaným zo škatuliek so zápalkami.

Výslednú lepkavú, toxickú hmotu karamelovohnedej farby si potom narkomani vpravujú do žíl s desivými následkami.

Viac o téme: KrokodílDrogaZávislosťRuskoKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu