Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šalamúnove ostrovy zasiahlo silné zemetrasenie

Šalamúnove ostrovy čelili tsunami už v apríli, keď pri prílivových vlnách prišlo o život 50 ľudí.
Šalamúnove ostrovy čelili tsunami už v apríli, keď pri prílivových vlnách prišlo o život 50 ľudí.

HONIARA - Silné zemetrasenie s magnitúdom 6,9 zasiahlo v nedeľu oblasť Šalamúnových ostrovov a potenciálne by mohlo vyvolať vznik lokálnych vĺn tsunami. Ničivé prívalové vlny, ktoré by zasiahli celú oblasť Tichomoria, však podľa seizmológov nehrozia.

Podmorské zemetrasenie sa objavilo krátko po poludní miestneho času (3.00 SELČ) v hĺbke 35 kilometrov a po dvadsiatich minútach vyvolalo následné otrasy so silou 4,8 stupňa Richterovej stupnice. V nedeľu o tom informoval americký geologický ústav.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo pri ostrovoch Santa Cruz okolo 675 kilometrov na východ od mesta Honiara. Predstavitelia Šalamúnových ostrovov zatiaľ nemajú informácie o zranených ľuďoch alebo materiálnych škodách, pretože každodenná komunikácia s odľahlými a riedko obývanými oblasťami je veľmi náročná. "Jediný kontakt sa dá naviazať cez vysokofrekvenčné rádio, ale v tomto dennom čase signál často vypadáva," informoval riaditeľ úradu pre krízový manažment Loti Yates. Viac budú úrady vedieť vo večerných hodinách.

Centrum varovania pred tsunami na americkom Havaji vo vyhlásení informovalo, že ničivé prívalové vlny pre celú oblasť Tichomoria neočakáva. Zároveň však dodalo, že existuje zvýšené riziko, že vlny sa objavia v blízkosti epicentra otrasov. Zemetrasenie so silou 8,0 stupňa Richterovej škály, ktoré Šalamúnovými ostrovmi otriaslo v apríli, spôsobilo prívalové vlny tsunami, pri ktorých prišlo o život viac ako 50 ľudí a ktoré pripravili tisíce ľudí o strechu nad hlavou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu