Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pád mrakodrapu v Sao Paule: Úrady stále evidujú 44 nezvestných

Mrakodrap sa po požiari zrútil.
Mrakodrap sa po požiari zrútil. (Zdroj: SITA/AP)

SAO PAULO - Brazílske úrady po utorkovom požiari a zrútení 24-poschodového domu využívanom squattermi v centrálnej časti Sao Paula stále evidujú 44 nezvestných osôb. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho protipožiarneho útvaru.

Bezprostredne po incidente boli nezvestné iba tri osoby. "Hasiči pokračujú v pátraní. Nasadených je 78 hasičov a 31 vozidiel. Nezvestných je 44 osôb," uvádza sa v príslušnom vyhlásení. Celkovo sa podarilo evakuovať do bezpečia 428 ľudí predtým, ako sa budova náhle zrútila a zachvátila plameňmi a čiernym dymom svoje okolie. Úrady evakuovali ďalších päť blízkych budov. Dosiaľ neboli potvrdené žiadne obete.

Výškovú budovu - nepoužívané bývalé policajné ústredie - obývalo 146 bezdomoveckých rodín. Úrady v súvislosti s nešťastím poukazujú na absenciu základných protipožiarnych opatrení, oficiálnu príčinu však zatiaľ neoznámili.

Sao Paulo je finančným hlavným mestom Brazílie a najľudnatejším mestom celej Južnej Ameriky, sužuje ho však značná ekonomická nerovnosť. Chudobné rodiny často okupujú nepoužívané budovy alebo si na voľných pozemkoch stavajú chatrče a stany - nezriedka vedľa bohatých oblastí.

Brazílsky prezident Michel Temer, ktorý je historicky najneobľúbenejšou hlavou tejto krajiny, sa počas svojej krátkej návštevy miesta nešťastia stretol s nepriateľskou odozvou. "Chceme bývanie!" kričal naňho dav.

Viac o téme: MrakodrapPožiarZrútenieBrazíliaSao Paulo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu