Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nové zistenia o látke, ktorou otrávili Skripaľa a jeho dcéru: Bola v kvapalnom skupenstve

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

LONDÝN - Nervovovoparalytická látka, ktorou v Británii otrávili bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, bola v kvapalnom skupenstve. Oznámilo to v utorok podľa agentúry AP britské ministerstvo životného prostredia s tým, že bude trvať celé mesiace, kým sa podarí odstrániť všetky stopy tejto jedovatej látky.

Podľa rezortu bude potrebovať "odborné vyčistenie" dovedna deviatich miest vrátane reštaurácie, ktorú Skripaľovci navštívili 4. marca, v deň, keď ich našli pred obchodným centrom v britskom meste Salisbury. Ministerstvo uviedlo, že na čistení Salisbury sa bude podieľať 190 špeciálne vycvičených vojakov. 

Skripaľovcov našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v Salisbury po zasiahnutí nervovoparalytickou látkou, s ktorou podľa polície prišli po prvý raz do kontaktu na vstupných dverách svojho domu.  Britská premiérka Theresa Mayová ešte 12. marca v parlamente vyhlásila, že Skripaľ s dcérou boli otrávení nervovoparalytickou látkou typu novičok vyvíjanou v Rusku. Moskva tieto obvinenia rozhodne odmietla a vyhlásila, že Ruská federácie svoj arzenál chemických zbraní zlikvidovala v roku 2017 pod dohľadom Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

S uvedenými zisteniami Británie ohľadom druhu identifikovaného toxínu sa následne stotožnila aj OPCW, ktorá sa síce o použitej látke vo svojej záverečnej správe explicitne nezmienila, ale uviedla, že šlo o "vysoko čistú" substanciu. Juliju Skripaľovú prepustili z nemocnice 10. apríla. Jej otec v otec v nemocnici zostáva, pričom podľa britských zdravotníckych predstaviteľov sa jeho stav pomaly zlepšuje. Britská polícia v nedávnom vyhlásení uviedla, že aj samotná Julija "stále trpí účinkami nervovej látky". Kauza Skripaľovcov vyvolala veľký spor medzi Západom a Ruskom, viedla k vzájomnému vyhosteniu diplomatov a ďalším odvetným krokom.

Viac o téme: OtravaJulijaSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu