Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tajomstvo Rusov odhalené: Balík doručený, dve osoby odišli, napísali v deň otravy Skripaľa

Sergej Skripaľ s dcérou Julijou. Zobraziť galériu (5)
Sergej Skripaľ s dcérou Julijou. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Analytici britského kráľovského letectva (RAF) na Cypre zachytili v deň útoku na ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru podozrivú elektronickú správu odoslanú zo Sýrie do Moskvy. Informoval o tom v pondelok denník The Times. Depeša bola súčasťou balíka špionážnych správ, ktoré Londýn poskytol britským spojencom pred hromadným vyhosťovaním ruských diplomatov, napísal denník.

Skripaľova neter tlačí na premiérku Mayovú: Má túto zásadnú prosbu

Správa, ktorú zachytili experti RAF na základni na juhu Cypru, obsahovala slová "balík bol doručený". Odoslali ju zo Sýrie istej "úradnej osobe" do Moskvy krátko po tom, čo boli Skripaľ a jeho dcéra Julija priotrávení armádnym jedom v juhoanglickom Salisbury. V depeši sa tiež uvádzalo, že dve osoby "úspešne odišli", napísal The Times s odvolaním sa na informované zdroje vo vnútri spravodajských služieb.

Tajomstvo Rusov odhalené: Balík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

Keď sa s tajomnou informáciou zoznámil dôstojník na cyperskej základni RAF, spomenul si na ďalšiu správu, ktorá bola zachytená v predošlý deň a ktorej britskí analytici pôvodne nevenovali náležitú pozornosť, uviedol britský denník. Aký bol obsah tejto druhej depeše, denník nenapísal. Britské ministerstvo obrany informáciu The Times nepotvrdilo s tým, že je spojená s terajším vyšetrovaním.

Tajomstvo Rusov odhalené: Balík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

Predpokladá sa, že elektronická depeša tvorila "len jednu časť" balíka informácií, ktorý neskôr umožnil premiérke Terese Mayovej uviesť, že za útokmi stojí s najväčšou pravdepodobnosťou Rusko.

K útoku došlo 4. marca

Skripaľovci boli otrávení 4. marca a nájdení na lavičke pred salisburskou reštauráciou v hlbokom bezvedomí. Podľa Londýna útočníci použili armádny jed zvaný novičok, vyrobený údajne v bývalom Sovietskom zväze. The Times v pondelok napísal, že látka bola podaná ako pomaly sa uvoľňujúci gél, čo páchateľom umožnilo včas sa vzdialiť.

Tajomstvo Rusov odhalené: Balík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Britská vláda zo zodpovednosti za útok obvinila Rusko a vypovedala z krajiny 23 ruských diplomatov. K rovnakému kroku sa uchýlilo ďalších asi 30 krajín, celkovo muselo svoje diplomatické posty vypratať okolo 150 Rusov. Moskva na sériu vyhostení odpovedala rovnakým krokom voči desiatkam zahraničných diplomatov v Rusku.

Viac o téme: OtravaOdkazMoskvaSergej SkripaľNovičokDepeša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu