Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Britské tajné služby objavili tajné ruské laboratórium: Kľúč k vyriešeniu kauzy novičok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: gettyimages.com)

LONDÝN - Britské tajné služby sú presvedčené, že sa im podarilo lokalizovať tajné ruské laboratórium, ktoré vyrobilo nervovo paralytický jed použitý pri útoku na dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa v juhoanglickom Salisbury. Napísal to dnes britský denník The Times s odvolaním sa na nemenované zdroje v bezpečnostných službách.

Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred reštauráciou v Salisbury, oboch v hlbokom bezvedomí. Podľa britských vyšetrovateľov boli otrávení armádnym jedom zvaným novičok, pravdepodobne ruského pôvodu. Britskí výskumníci v chemických laboratóriách v Porton Down potvrdili, že išlo o novičok, pôvod látky ale neskúmali. Podľa britských i ruských expertov to ani nie je možné zistiť.

The Times však tvrdí, že vyšetrovatelia boli s použitím vedeckej analýzy a spravodajských informácií schopní už v dňoch bezprostredne po útoku zdroj toxickej látky identifikovať. Podľa informácií londýnskeho denníka Briti vedeli o existencii laboratórií, kde bol jed vyrobený, už pred útokom zo 4. marca.

Bezpečnostní experti si nie sú stopercentne istí, ale o mieste výroby sú presvedčení s vysokou mierou pravdepodobnosti, píše The Times. Domnievajú sa tiež, že Rusi vykonávali testy s cieľom zistiť, či je novičok možné použiť k vražedným útokom.

Skoršie informácie ruských médií a expertov, ktorí v armádnych chemických laboratóriách v sovietskych časoch pracovali, hovorili o výrobe látky typu novičok v uzavretých mestách Volsk a Šichany v ruskom Povolží. Jedovaté látky sa tam vraj vyrábali v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Niektoré zdroje ako možné miesto výroby uvádzali tiež stredoázijský Uzbekistan, ktorý bol do začiatku 90. rokov súčasťou Sovietskeho zväzu.

Viac o téme: Veľká BritániaSergej SkripaľNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu