Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump múr na hranici s Mexikom stále nepostavil: Miesto neho tam posiela strážiť armádu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu podpísal nariadenie o vyslaní Národnej gardy na hranicu s Mexikom v rámci boja s ilegálnou migráciou. "Situácia na hranici dosiahla krízový bod," uviedol Trump podľa agentúry AP.

Podľa nariadenia musí ministerstvo obrany podporovať ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť pri zabezpečovaní južnej hranice USA tak, aby sa zastavil prílev ľudí a drog.

Trump konštatoval, že "bezprávie" na hranici s Mexikom je v podstate nezlučiteľné s bezpečnosťou a suverenitou amerického ľudu. Jeho administratíva preto podľa neho nemá na výber - musí konať. 

Na ochranu hranice medzi Spojenými štátmi a Mexikom chce využiť armádu, pokým nebude postavený pohraničný múr, ako sľuboval voličom.

Nasadenie zložiek americkej armády na hranici s Mexikom je známe aj z minulosti. V roku 2006 pomáhalo približne 6000 príslušníkov Národnej gardy pohraničnej stráži, ktorá vtedy posilňovala svoje rady. Počas nasledujúceho roka počet nasadených gardistov poklesol približne o polovicu.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu