Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Afganistan opäť miestom smrti: Vzdušné sily zabili desiatky talibov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Massoud Hossaini)

KÁBUL - Počet civilných obetí po pondelkovom nálete afganských vzdušných síl na údajné zhromaždenie príslušníkov militantného hnutia Taliban v severnej provincii Kundúz sa zvýšil na viac ako 50. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie zdroje.

Pri nálete afganských vojenských vrtuľníkov na náboženskú školu v provincii Kundúz v okrese Dašte Arčí utrpelo zranenia ďalších najmenej 65 ľudí. Uviedol to svedok pondelkového útoku. Dodal, že väčšina obyvateľov sa zhromaždila v škole kvôli prednesu Koránu a absolventským oslavám, ktoré prilákali študentov a duchovných zo severných provincií Samangán, Baglán, Tachár a Kundúz. 

Miestna televízna stanica Tolo citujúc miestne zdroje informovala, že počas náletu zahynulo okolo 50 civilistov. Afganská armáda však trvala na tom, že k civilným obetiam nedošlo a cielili výhradne na skupinu povstalcov Talibanu. Podľa armády zahynulo viac ako 20 bojovníkov Talibanu vrátane viacerých popredných talibov a utrpeli zranenia ďalší 30. 

Nemocnice v meste Kundúz hlásili, že od pondelka prijali najmenej 30 zranených, mnohé z nich boli deti. Kundúz je jedna z najobliehanejších provincií na severe Afganistanu. V roku 2015 rovnomenné hlavné mesto ovládol Taliban na dva týždne.

Viac o téme: AfganistanTalibanKundúz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu