Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vdova po strelcovi z Orlanda si môže vydýchnuť: Súd ju zbavil všetkých obvinení

Omar Mateen
Omar Mateen (Zdroj: SITA /AP)

ORLANDO - Vdovu po strelcovi Omarovi Mateenovi, ktorý v júni 2016 usmrtil vo floridskom Orlande 49 ľudí, zbavili v piatok všetkých obvinení a prepustili na slobodu.

Tridsaťjedenročná Noor Zahi Salmanová čelila obvineniam z poskytovania podpory teroristickej organizácii a bránenia výkonu spravodlivosti. V prípade usvedčenia mohla byť odsúdená až na doživotie. Proces pred federálnym súdom v americkom štáte Florida sa začal v polovici marca. O nevine obžalovanej rozhodli v piatok členovia súdnej poroty. Niekoľko hodín nato ju prepustili z väzby.  

Podľa prokuratúry Salmanová vedela o tom, že jej manžel nakupoval muníciu do svojej zbrane, pomáhala mu s výberom možných lokalít pre útok a vedela o jeho zámeroch niekoľko hodín pred streľbou. Salmanová podľa obžaloby taktiež klamala a pokúšala sa zavádzať agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Vedela aj o manželovej chorobnej fascinácii násilnými džihádistickými videami a terorizmom.   

Obhajoba sa snažila dokázať, že Salmanová nebola manželovým komplicom, ale skôr nič netušiacou obeťou, ktorú Mateen len využil. Poukazovala pritom, že ide o veľmi jednoduchú ženu a dobrú matku.  Omar Mateen, ktorý prisahal vernosť teroristickej skupine Daeš, 12. júna 2016 usmrtil v gay klube v Orlande 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Po útoku ho zneškodnila špeciálna policajná jednotka. Salmanovú zatkli v januári 2017. 

Viac o téme: StrelecVdovaOrlandoSpojené štátyOmar Mateen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu