Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania chceli od ruských diplomatov tajnú spoluprácu: Cynické a nechutné, odkazuje Moskva

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump (Zdroj: AP Photo/Evan Vucci, File)

PETROHRAD - Moskva v piatok vyhlásila, že Spojené štáty sa snažili šesťdesiatich ruských diplomatov, ktorých tento týždeň vyhostili, ešte pred ich odchodom presvedčiť na spoluprácu s americkými tajnými službami.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že zaznamenalo "strmý nárast provokácií zacielených na ruských diplomatov". Americké tajné služby podľa ministerstva vyvíjali v tomto smere "horúčkovité úsilie". Tieto údajné kroky Washingtonu Moskva označila za "cynické a nechutné" a uviedla, že pri žiadnom z diplomatov Američania neuspeli.

Spojené štáty, ako aj väčšina ďalších západných a prozápadne orientovaných krajín, ktoré v posledných dňoch rozhodli o vyhostení ruských diplomatov, naopak tvrdia, že títo diplomati boli ruskými agentmi a používali diplomatické krytie na plnenie úloh od ruských tajných služieb.

Vyhostením ruských diplomatov reagovali desiatky krajín na kauzu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, ktorého otrávili začiatkom marca v anglickom Salisbury nervovoparalytickou látkou sovietskej výroby novičok, pričom podľa Londýna šlo o útok zo strany Ruska. Moskva to odmieta a naznačuje, že môže ísť naopak o akciu britských tajných služieb namierenú proti Rusku.

Najviac ruských diplomatov - až 60 - sa rozhodli poslať domov do Ruska práve Spojené štáty. Spomedzi 28 členských krajín Európskej únie vyhostilo ruských diplomatov už 19 krajín, Slovensko je medzi zvyšnými deviatimi. Do vyhosťovania sa zapojili aj mnohé krajiny mimo EÚ, sedem pracovníkov ruskej misie poslalo domov aj NATO.

Rusko vo štvrtok zareagovalo proporčným vyhostením rovnakého počtu diplomatov z každého z týchto štátov. V praxi to znamená, že Rusko vyhostí 60 diplomatov Spojených štátov a desiatky diplomatov z 27 ďalších krajín. V prípade Veľkej Británie Rusko v piatok ešte pritvrdilo a požiadalo britské ministerstvo zahraničných vecí, aby znížilo počet britských diplomatov v Rusku tak, aby presne zodpovedal počtu ruských diplomatov vo Veľkej Británii.

V Londýne prehľadávajú ruské lietadlo, podľa Moskvy je to ďalšia provokácia

Britská polícia prehľadáva na londýnskom letisku lietadlo ruských štátnych aerolínií Aeroflot. V piatok o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí, pričom tento krok označilo za "poslednú provokáciu" zo strany Londýna. Moskva za provokáciu zo strany Veľkej Británie označuje aj otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, z ktorého Londýn obviňuje Rusko. Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovej Londýn zatiaľ nespresnil, z akého dôvodu britskí policajti ruské lietadlo kontrolujú.

Viac o téme: DiplomaciaTajná spoluprácaRuskoMoskvaWashingtonSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu