Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Streľba na štáb exprezidenta Da Silvu: Skorumpovaný vodca rozdelil krajinu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP)

BRAZÍLIA - Výstrely zasiahli v utorok dva autobusy v kolóne vozidiel štábu, ktorý robí kampaň v prospech bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. K incidentu došlo počas okružnej cesty po juhu Brazílie pred októbrovými voľbami, informovala jeho Strana pracujúcich. Nikto neutrpel zranenia, napísali v stredu tlačové agentúry AP a DPA.

Da Silva sa nenachádzal v ani jednom z oboch autobusov, ktoré viezli hostí a novinárov, dodal neskôr exprezidentov hovorca José Crispiniano. Da Silva cestuje po juhu Brazílie, aby získal podporu pre svoju kandidatúru na úrad prezidenta. Avšak exprezident je uznaný za vinného z korupcie a čoraz viac je pravdepodobné, že ho uväznia a zakážu mu kandidovanie vo voľbách.

FOTO Streľba na štáb
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Znakom toho, ako veľmi názorovo rozdeľuje občanov tento kedysi mimoriadne obľúbený líder, je, že jeho kolóna sa stala terčom protestov na viacerých miestach jeho okružnej cesty.

Ľavicová Strana pracujúcich informovala vo vyhlásení, že jeden autobus má v interiéri dve diery po nábojoch a ďalší autobus má "škrabnutie" na bočnom okne. K streľbe došlo medzi mestami Quedas do Iguacu a Laranjeiras do Sul. Strana sa tiež posťažovala, že úrady neposkytli kolóne dostatočnú ochranu. 

FOTO Streľba na štáb
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polícia v Laranjeiras do Sul v juhobrazílskom štáte Paraná oznámila, že vyslala tím, ktorý má incident vyšetriť. Da Silva neskôr na Twitteri napísal: "To, čo teraz vidím, je takmer vzostup nacizmu. Ak si myslia, že nás zastrašia, mýlia sa."

Vojna s kartelmi

Takmer štyritisíc vojakov a policajtov vstúpilo v utorok do komplexu faviel v brazílskom meste Rio de Janeiro. Podľa agentúry AP ide o jednu z najrozsiahlejších operácií svojho druhu od minulého mesiaca. 

Vo februári prevzala brazílska armáda v súlade s prezidentským dekrétom kontrolu nad bezpečnostnými zložkami v rovnomennom štáte, ktorého je Rio hlavným mestom.

FOTO Streľba na štáb
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bezpečnostná situácia sa v tomto štáte zhoršuje už najmenej dva roky, zatiaľ čo sa v ňom prejavuje aj hlboká finančná kríza. V samotnom veľkomeste Rio zvádzajú mocenské boje drogové gangy a mesto zvádza boj s vysokou kriminalitou. O vplyv tam zápasia podľa AP tiež miestne milície či ozbrojené skupiny pozostávajúce zo súčasných či bývalých policajtov. 

Boje vedú k častým prestrelkám v marginalizovaných oblastiach mesta, pričom výnimočne sa rozšíria aj do bohatších častí ležiacich pozdĺž tamojšieho vychýreného pobrežia. 

Do komplexu faviel (chudobných štvrtí) s názvom Lins na severe Ria vstúpilo v utorok asi 3400 vojakov a 500 policajtov. Ich cieľom je rozmiestniť sa po obvode oblasti a zabrániť tak v úteku podozrivým osobám. Ulice chcú zároveň zbaviť barikád, ktoré v nich postavili súperiace gangy. 

Viac o téme: KartelPrezidentStreľbaGangyBrazíliaLuiz Inácio Lula da Silva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu