Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zomrel zakladateľ pyramídovej schémy Sergej Mavrodi: O úspory obral v Rusku 15 miliónov ľudí

Sergej Mavrodi
Sergej Mavrodi (Zdroj: SITA)

Vo veku 62 rokov zomrel v pondelok v Moskve ruský podnikateľ Sergej Mavrodi, známy zakladateľ finančnej pyramídy MMM, ktorá svojím krachom pripravila v Rusku o úspory do 15 miliónov ľudí. Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, Mavrodi zomrel na zlyhanie srdca v jednej z moskovských nemocníc.

V rokoch 1994-95 bol poslancom Štátnej dumy, ktorá mu však odňala poslanecký mandát. Za poslanca opäť neúspešne kandidoval aj v roku 1996. O rok neskôr sa pokúšal o registráciu ako kandidát prezidentských volieb. Ústredná volebná komisia ho však odmietla a iniciovala proti nemu vyšetrovanie v súvislosti s podozrením, že predložil sfalšované podpisové hárky. Toto podozrenie sa však nepotvrdilo. Záujem kandidovať mal aj v nedávnych prezidentských voľbách, vyhlásil totiž, že je to jeho povinnosť.

Mavrodi sa dlhé roky skrýval pred ruskou justíciou, ktorá po ňom vyhlásila celoštátne i medzinárodné pátranie. Zadržali ho v roku 2003, keď sa ukázalo, že za celý čas neopustil územie Ruska. Počas skrývania sa vytvoril ďalšiu finančnú pyramídu, tentoraz na internete a s celosvetovým dosahom. Šlo síce o virtuálnu burzu Stock Generation, ktorá však bola jedným zo štátov karibskej oblasti zaregistrovaná ako hazardná hra.

Mavrodiho v roku 2007 odsúdili v Rusku na štyri a pol roka väzenia za podvod vo veľkom rozsahu. Súd uznal, že Mavrodi svojím konaním v Rusku poškodil 10.454 osôb. 

Viac o téme: Sergej Mavrodi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu