Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko poprelo slová amerického generála o podpore Talibanu: Sú to nepodložené tvrdenia

John Nicholson
John Nicholson (Zdroj: SITA/AP Photos/Robert Burns, File)

KÁBUL - Rusko odmietlo vyjadrenia hlavného veliteľa NATO v Afganistane o tom, že Moskva podporuje Taliban a dokonca tomuto radikálnemu hnutiu dodáva zbrane. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Americký generál John Nicholson v rozhovore pre britskú stanicu BBC tento týždeň povedal, že Rusko podniká kroky na oslabenie aktivít USA v Afganistane napriek spoločným záujmom v boji proti terorizmu a narkotikám. Podľa jeho slov sa objavili náznaky, že Moskva poskytuje afganským povstalcom finančnú podporu i zbrane. "Afganskí lídri nám doniesli na veliteľstvo zbrane a povedali, že toto dali Rusi Talibanu," uviedol Nicholson.

Ruské veľvyslanectvo v Kábule vo vyhlásení takéto vyjadrenia odmietlo ako "plané reči" a zopakovalo predošlé popretia zo strany ruských predstaviteľov. "Znova zdôrazňujeme, že takéto vyhlásenia sú absolútne nepodložené, a vyzývame oficiálnych predstaviteľov, aby nehovorili nezmysly," napísala ambasáda.

Ruskí predstavitelia v minulosti uviedli, že ich obmedzené kontakty s Talibanom boli zamerané na podporu mierových rozhovorov a zaistenie bezpečnosti ruských občanov. Moskva ponúkla pomoc pri koordinácii mierových rokovaní v Afganistane.

Predstavitelia Talibanu pre Reuters povedali, že ich skupina udržiava kontakty s Moskvou najmenej od roku 2007, pričom však angažovanosť Ruska neprekračuje "morálnu a politickú podporu".

Moskva kritizuje Spojené štáty a NATO za to, ako postupujú vo vojne v Afganistane. Rusko napriek tomu spočiatku poskytovalo afganskej armáde vrtuľníky a súhlasilo, že zásobovacia trasa pre Američanmi vedené spojenecké sily v krajine povedie cez jeho územie. Väčšina z tejto spolupráce stroskotala, keď sa vzťahy medzi Ruskom a Západom v uplynulých rokoch zhoršili v súvislosti s konfliktmi na Ukrajine a v Sýrii, uzatvára Reuters.

Viac o téme: RuskoAfganistanTalibanJohn Nicholson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu