Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Chcela nechať vybuchnúť parlament a podporila by prevrat: Savčenkovej hrozí doživotie

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Bývalej ukrajinskej vojačke a súčasnej poslankyni Nadiji Savčenkovej hrozí doživotný trest za plánovanie teroristického útoku na parlament v Kyjeve. Oznámili to v piatok tamojšie úrady. Prokurátor Oleksandr Bannyk uviedol, že príslušné úrady majú na dané podozrenie "dostatočné podklady".

Generálny prokurátor Jurij Lucenko vo štvrtok v parlamente obvinil Savčenkovú z uzavretia dohody s lídrami proruských separatistov s cieľom získať zbrane a vyvolať v Kyjeve chaos. Prezentoval tiež 30-minútový videozáznam, na ktorom žena pripomínajúca Savčenkovú hovorí o pláne zaútočiť na parlament.

"Sama by som určite dokázala hodiť šesť granátov," hovorí žena na videozázname. V rokovacej sále bola prítomná aj Savčenková, ktorá premietanie sledovala s úsmevom, ale neposkytla žiadne vysvetlenie. Predtým však vyhlásila, že by podporila "vojenský prevrat" na Ukrajine, informuje spravodajská stanica France 24.

Savčenkovú parlament zbavil vo štvrtok poslaneckej imunity a odobril jej zatknutie. V piatok táto "ikona" národného odboja vyhlásila na protest hladovku. Tvrdí, že prípad je "politicky vykonštruovaný". Dodala, že o svojom sledovaní vie už približne rok, a práve preto naschvál rozprávala o takýchto útokoch.

Savčenkovú zajali v roku 2014 počas bojov proti Kremľom podporovaným separatistom v Donbase a po tom, ako ju usvedčili z účasti na zabití dvoch ruských novinárov, strávila zhruba dva roky v ruskom väzení. Do Kyjeva sa vrátila v máji 2016 v rámci výmeny zajatcov a neskôr sa stala ukrajinskou zákonodarkyňou.

Jej politická kariéra však utrpela, keď začala podporovať priame rozhovory so separatistami a niekoľkokrát navštívila povstalecké územie. Vlani oznámila založenie vlastnej politickej strany a plán kandidovať za prezidentku.

Viac o téme: ParlamentZbraneNadija Savčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu