Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rukojemnícka dráma vo Francúzsku skončila: Polícia zastrelila teroristu, traja mŕtvi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/La Depeche Du Midi)

TREBES - Neznámy ozbrojenec zajal dnes predpoludním niekoľko rukojemníkov v supermarkete na juhu Francúzska. Podľa prokuratúry strelec tvrdí, že patrí k Islamskému štátu. Jeden človek je mŕtvy, dvaja utrpeli zranenia. Francúzsky premiér priznal, že ide o teroristický čin.

VIDEO Naživo z Francúzska.

Doteraz známe informácie:

- Dráma začala tým, že z jedného auta dvaja muži strieľali na štyroch policajtov v Carcassonne. Jedného muža postrelili do ramena.  

- Ten istý strelec po tomto útoku nastúpil do auta a následne spustil streľbu v blízkom supermarkete v Trebes.

- Počas streľby podľa svedkov vykrikoval Alláhu akbar, prihlásil sa k teroristom Daeš a vykrikoval, že chce "pomstiť svojich bratov v Sýrii".

- Pri streľbe bol smrteľne zranený najmenej jeden rukojemník. Francúzske médiá hovoria aj o druhom mŕtvom. 

- Podľa polície je páchateľom Redouane Lakdim (26) marockého pôvodu, ktorý bol tajnými službami sledovaný na základe podozrenia z islamistickej radikalizácie.

- V obchode podľa svedkov vykrikoval, že žiada prepustenie Salaha Abdeslama.

- K zodpovednosti za útoky a rukojemnícku drámu na juhu Francúzska sa prihlásila organizácia Daeš. Vyhlásila, že tieto útoky podnikol jeden z jej "vojakov".

21:50 Francúzska polícia zadržala na juhu krajiny osobu "blízku" páchateľovi. Spomínanou osobou je žena, ktorú vzali do väzby pre podozrenie zo spoluúčasti na teroristickom trestnom čine.

20:23 Na pamiatku obetí v piatok o polnoci vypnú osvetlenie na parížskej Eiffelovej veži, ktorá je jednou z najnavštevovanejších pamätihodností a symbolov Francúzska.

19:40 Po zasadnutí krízového štábu Macron verejne ocenil konanie policajnej jednotky. Osobitne vzdal Macron hold podplukovníkovi komanda, ktorý sa vymenil za jedného z rukojemníkov a utŕžil vážne zranenia.

16:26 Minister vnútra Collomb útočníka identifikoval ako Redouana Lakdima a dodal, že zabil troch ľudí. Treťou obeťou je podľa polície osoba zavraždená pred vypuknutím rukojemníckej drámy.

15:15  Počas rukojemníckej drámy boli zranení traja policajti. Jeden z nich bol v obchode s teroristom. Približne desiatka ľudí je zranených, jeden je vo vážnom stave.     

14:45 Ako informuje portál lefigaro.fr, teroristu zastrelila polícia.

14:35 Najmenej dvoch mŕtvych a asi desať zranených si doteraz vyžiadala rukojemnícka dráma, ktorá sa začala v piatok krátko po 11.00 hodine SEČ v supermarkete Super U v Trebes ležiacom na juhu Francúzska neďaleko mesta Carcassone. Podľa zdrojov z ministerstva vnútra je stav jednej zranenej osoby veľmi vážny, informovala agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu francúzskej polície.

14:17 Z rána postrelený policajt je v stabilnom stave. Má zlomené rebro a prepichnuté pľúca. Guľka minula srdce o tri centimetre. 

14:10 Vzhľadom na podozrenie, že ide o pokus o vraždu a teroristické spolčovanie a obmedzovanie osobnej slobody, prípad prevzala parížska prokuratúra. 

Rukojemnícka dráma vo Francúzsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/La Depeche Du Midi)

14:05 Svedkovia uvideli, že muž v obchode vykrikoval žiadosť o prepustenie jediného preživšieho príslušníka teroristických kománd Salaha Abdeslama, ktoré v novembri roku 2015 útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis. 

14:00 Auto, z ktorého v piatok predpoludním neznámy páchateľ strieľal na skupinu policajtov v Carcassonne, sa našlo na parkovisku pri supermarkete v Trebes, kde sa od predpoludnia odohráva rukojemnícka dráma. Ako informoval spravodajský portál France Info, k streľbe do skupinky policajtov, ktorí sa venovali športovaniu, došlo v meste Carcassonne. Miesto tohto činu je od supermarketu v Trebes vzdialené len šesť kilometrov, asi desať minút jazdy autom.

13:59 Všetky prístupy do mesta Trèbes boli uzavreté ťažkoodencami, uviedol novinár agentúry AFP.

13:56 Študenti sú v bezpečí vo vnútri škôl a vysokej školy Trèbes. Zostanú tam počas rukojemníckej drámy, vyhlásila akadémia z Montpellier. Jedlo študentom bude zabezpečené, akadémia vyzvala rodičov, aby nechodili na miesto. Akadémia vo svojom vyhlásení neuviedla, akého počtu študentov sa obmedzenie týka. 

13:53 Predpokladaný páchateľ sa prihlásil k teroristom z Daeš. Francúzske médiá medzičasom oznámili, že polícii sa podarilo identifikovať podozrivého - ide údajne o muža, ktorý bol tajnými službami sledovaný na základe podozrenia z islamistickej radikalizácie a bol naňho vedený spis kategórie S.

Rukojemnícka dráma vo Francúzsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/La Depeche Du Midi)

13:50 Premiér Philippe potvrdil, že na mieste incidentu pokračuje rozsiahla policajná akcia aj za účasti príslušníkov elitných zásahových jednotiek povolaných z okolitých miest regiónu.

13:47 Možno dvaja ľudia prišli dnes o život na juhu Francúzska, uvádzajú francúzske médiá s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

13:43 Ten istý denník sa však v ďalšej časti svojej on-line reportáže zmieňuje už len o jednom únoscovi, ktorý podľa svedkov pri vstupe do obchodu vypálil niekoľko rán a vykríkol Allahu akbar (Boh je veľký).

13:43 Dráma podľa webu Midi Libre zrejme začala tým, že z jedného auta dvaja muži strieľali na štyroch členov pohotovostnej policajnej jednotky CRS v Carcassonne. Jeden z policajtov bol zasiahnutý do ramena a prevezený do nemocnice. Jeho život nie je ohrozený. Dvojica útočníkov unikala smerom k Trèbes, kde v miestnom supermarkete reťazca Super U údajne zabila jedného muža a ďalšiu osobu vážne zranila.

13:30 Mobilizuje sa civilná bezpečnosť. Na mieste je k dispozícii 80 hasičov a lekárskych tímov s dvomi vrtuľníkmi.

13:19 Ako informoval spravodajský portál France Info, nad oblasťou hliadkujú tri policajné vrtuľníky a k dejisku incidentu polícia stiahla dodatočných príslušníkov žandarmérie z Narbonne. Povolala aj posily z Nimes a Toulouse, odkiaľ vysielajú elitnú zásahovú jednotku GIGN. Okolie supermarketu polícia uzavrela.

Policajné zložky po útoku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/BFM TV)

13:18 Vzhľadom na podozrenie, že ide o pokus o vraždu a teroristické spolčovanie a obmedzovanie osobnej slobody prípad prevzala parížska prokuratúra. 

13:16 Francúzsky premiér Édouard Philippe vo svojom tweete označil situáciu za vážnu. Do dejiska dramatických udalostí vyslal ministra vnútra Gérarda Collomba.

13:15 Časti zamestnancov a zákazníkov supermarketu sa z objektu po vypuknutí drámy podarilo ujsť. Podľa webovej stránky spravodajského magazínu Le Point jeden z príslušníkov žandarmérie vyjednáva s osobou, ktorá zadržiava rukojemníkov. 

13:08 Francúzsky premiér Edouard Philippe povedal "Všetko naznačuje, že ide o teroristický čin."

13:03 Pravdepodobne ten istý muž ešte pred útokom v Trebes strieľal v neďalekom meste Carcassone na skupinu policajtov, pričom jedného z nich postrelil. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslal do Trebes ministra vnútra.

Rukojemnícka dráma vo Francúzsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/La Depeche Du Midi)

12:55 Francúzske ministerstvo vnútra vyzvalo občanov, aby sa vyhli tomuto miestu a aby sa riadili  bezpečnostnými pokynmi

12:51 Podľa svedka prítomného namieste, ako povedal pre lefiraro.fr, človek, ktorý vstúpil do supermarketu okolo 11:15 hodine výkríkol "Allahu Akbar". Bol ozbrojený nožmi, zbraňami a granátmi

12:47 Podľa starostu mesta Trèbes Erica Ménassiho únosca je v budove sám policajným dôstojníkom.

12:45 Podľa francúzskeho portálu je mŕtvy zamestnanec supermarketu. V obchode nie je viac rukojemníkov

12:40 Podľa francúzskeho portálu lefigaro.fr boli zastrelení jeden až dvaja ľudia. 

12:35 Polícia na mieste podľa stanice BFMTV práve podniká operáciu na záchranu rukojemníkov.

Strelec drží niekoľko ľudí rukojemníkov v supermarkete v meste Trèbes, na juhu Francúzska. Podľa francúzskych médií muž predtým vystrelil na niekoľko policajtov. Jedného z nich mal zraniť no nie vážne. Údajný stúpenec Islamského štátu je ozbrojený aj granátmi.  

Do supermarketu okamžite vyslali špeciálne policajné zložky. Podľa prokuratóra sa strelec hlási k Islamskému štáu. 

Správu aktualizujeme.

Viac o téme: StreľbaSupermarketRukojemníciStrelecFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu