Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Savčenkovú zbavili poslaneckej imunity: Údajne mala plánovať útok na parlament

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinskú poslankyňu Nadiju Savčenkovú, ktorá sa po tom, ako ju zajali proruskí povstalci a väznili ju v Rusku, stala na Ukrajine národnou hrdinkou, vo štvrtok zbavili poslaneckej imunity.

Môžu ju tak vyšetrovať v súvislosti s obvineniami, že údajne pripravovala ozbrojený útok na ukrajinský parlament v spolupráci s proruskými povstalcami na východe Ukrajiny. Savčenkovú z toho vo štvrtok vo svojom prejave na pôde parlamentu obvinil generálny prokurátor Jurij Lucenko.

Savčenková podľa Lucenka pripravovala "teroristický puč v záujme nepriateľov Ukrajiny". Generálny prokurátor v parlamente pustil aj zvukové nahrávky odpočutého Savčenkovej telefonického hovoru, v ktorom sa s niekým rozpráva o útoku na ukrajinský parlament. Savčenková na to reagovala s tým, že vedela, že je odpočúvaná a o útoku na parlament sa rozprávala ako o "surealistickej politickej provokácii".

Savčenková je jednou z najpopulárnejších političiek na Ukrajine a podľa opozičných médií sa jej štátna moc pod vedením prezidenta Petra Porošenka snaží týmto spôsobom zbaviť pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v budúcom roku a v ktorých plánovala kandidovať.

Savčenková sa na Ukrajine stala hrdinkou po tom, ako ju v Rusku odsúdili na 22 rokov za údajnú spoluprácu pri zabití dvoch ruských novinárov. Kauza bola podľa Savčenkovej vymyslená a ruský prezident jej nakoniec v máji 2016 udelil milosť a prepustili ju výmenou za dvoch Rusov odsúdených na Ukrajine.

Pamätným sa stalo najmä Savčenkovej správanie sa počas jej súdneho procesu v Rusku, na ktorom spievala ukrajinskú hymnu a ukazovala ruským predstaviteľom do kamier prostredník.

Viac o téme: UkrajinaNadija Savčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu