Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poľský premiér sa stretol s Junckerom: Odovzdal mu vysvetlenia k spornej justičej reforme

Jean-Claude Juncker a Mateusz Morawiecki
Jean-Claude Juncker a Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Poľský premiér Mateusz Morawiecki odovzdal vo štvrtok v Bruseli do rúk predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera tzv. bielu knihu obsahujúcu vysvetľujúce stanovisko poľskej vlády týkajúce sa reforiem súdnictva. Tie spôsobili, že exekutíva EÚ začala voči Poľsku právne konanie.

Morawiecki sa touto návštevou usiluje predísť možnosti, ktorá hrozí Poľsku v súvislosti s právnym konaním eurokomisie spusteným vlani v decembri. To môže viesť k aktivácii článku 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ. Tento článok stanovuje postup v situáciách, keď môže existovať riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ.

Komisia v decembri poskytla Poľsku trojmesačnú lehotu na predloženie "opravných prostriedkov", ktoré majú vyvrátiť obavy Bruselu z porušovania základných hodnôt. EK tvrdí, že reforma súdnictva, tak ako ju presadzuje súčasná konzervatívna poľská vláda, dáva exekutíve moc zasahovať do nezávislosti poľských súdov.

Brusel a Varšava v posledných týždňoch zintenzívnili rokovania a dokument predložený vo štvrtok, má za cieľ dôkladne vysvetliť argumenty poľskej strany súvisiace so spornými reformnými krokmi. Tlačová agentúra DPA pripomenula, že v dokumente, ktorý Morawiecki odovzdal Junckerovi, sa uvádza, že reforma justície bola nevyhnutná aj pre nízku dôveru verejnosti k súdom, neúčinnosti súdneho konania, keď občianskoprávne veci kvôli prieťahom meškali v priemere 11 mesiacov, a aj preto, že bývalí komunistickí sudcovia mali veľký vplyv na rezort súdnictva.

Poľsko argumentuje, že navrhnuté reformy spĺňajú európske štandardy a mnohé zo zmien "boli inšpirované dobrými praktikami iných členských štátov" vrátane Británie, Dánska, Francúzska a Holandska.

Viac o téme: BruselPoľskoJean-Claude JunckerMateusz MorawieckiJustičná reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu