Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spor medzi Babišom a ÚPN neskončil, český premiér napadol rozhodnutie slovenského súdu

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: Foto: SITA/AP)

BRATISLAVA - Spor medzi Andrejom Babišom a Ústavom pamäti národa (ÚPN) neskončil. Český premiér v demisii totiž podal dovolanie proti rozsudku Krajského súdu Bratislava z konca januára. Súd napadnutým rozsudkom zamietol žalobu Babiša v spore o ochranu osobnosti proti ÚPN, pretože bol viazaný nálezom Ústavného súdu SR z októbra 2017. TASR informovala advokátska kancelária agner & partners.

Spor sa teraz dostane pred Najvyšší súd SR, ktorého sudcovia majú  mať podľa advokátskej kancelárie odlišný názor na pasívnu legitimáciu ÚPN ako Ústavný súd. "Najvyšší súd vo svojej dlhoročnej praxi ustálil, že žaloby o ochranu osobnosti pred neoprávnenou evidenciou vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) majú smerovať proti ÚPN," tvrdí agner & partners.

Tento názor potvrdilo podľa advokátskej kancelárie aj kolégium sudcov Najvyššieho súdu, ktoré je najvyššou súdnou autoritou všeobecných súdov na Slovensku. Najvyšší súd SR sa už raz vecou zaoberal na základe dovolania podaného ÚPN. "V januári 2017 rozhodol v prospech Babiša a potvrdil tak neoprávnenosť jeho evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti. Dovolanie Ústavu pamäti národa vtedy najvyšší súd odmietol, keďže nenašiel dôvod na zrušenie ani zmenu rozsudkov nižších súdov," uviedla kancelária.

Babiš podal žalobu proti ÚPN ešte v januári 2012. V snahe očistiť svoje meno pokračuje už siedmy rok. Krajský súd v Bratislave však koncom januára zamietol žalobu Babiša na ÚPN. Znamená to, že neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že je neoprávnene vedený ako agent ŠtB. Ústavný súd minulý rok zrušil právoplatné rozhodnutie slovenského najvyššieho i krajského súdu, že Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície vedený ako jej agent neoprávnene. Zvrátil tak predošlé rozhodnutia súdov v tejto veci. Babiš trvá na tom, že bol v spisoch komunistickej ŠtB vedený neoprávnene.

Viac o téme: Andrej BabišÚPN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu