Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rázne slová z Británie: Ak je za kauzou Skripaľ Rusko, odpoveď bude robustná

Policajtky hliadkujú pred domom bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa Zobraziť galériu (6)
Policajtky hliadkujú pred domom bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

SALISBURY - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v utorok v Dolnej snemovni britského parlamentu sľúbil "vhodnú a robustnú odpoveď" Londýna, ak sa preukáže, že v kauze bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, ktorý je v kritickom stave po kontakte s neznámou látkou, má prsty Rusko.

"Zatiaľ na nikoho neukazujem prstom, ale oznamujem vládam po celom svete, že žiadny pokus vziať život nevinnému človeku na britskej pôde nezostane bez sankcií a nepotrestaný," vyhlásil šéf britskej diplomacie. Johnson zároveň potvrdil, že mladá žena, ktorú našli v pondelok tiež v bezvedomí vedľa Skripaľa, je jeho dcéra Julia.

Julia Skripaľová
Zobraziť galériu (6)
Julia Skripaľová  (Zdroj: TASR/Yulia Skripal/Facebook via AP)

Dodal, že incident v Salisbury mu pripomína smrť niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnou látkou v luxusnom londýnskom hoteli v roku 2006. V správe z roku 2016 britský sudca napísal, že atentát pravdepodobne schválil ruský prezident Vladimir Putin a vykonali ho ruské bezpečnostné služby.

Šesťdesiatšesťročného Skripaľa našli spolu s jeho 33-ročnou dcérou v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury. Oboch previezli do nemocnice a obaja sú v kritickom stave.

Skripaľa v roku 2004 v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho aj pre britské výzvedné služby. V roku 2006 ho obvinili, že od roku 1995 pracoval pre britské tajné služby a poskytoval im informácie o ruských tajných agentoch pôsobiacich v Európe. Odsúdili ho na 13 rokov, no po štyroch rokoch strávených za mrežami ho v roku 2010 prepustili v rámci výmeny špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Rázne slová z Británie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že Kremeľ je pripravený spolupracovať pri vyšetrovaní príčiny kolapsu Skripaľa. "Moskva je vždy pripravená spolupracovať," uviedol.

Po incidente so špiónom hospitalizovali člena pohotovostných služieb

Príslušník britských pohotovostných zložiek je hospitalizovaný po tom, čo zasahoval po incidente v anglickom meste Salisbury, po ktorom sa bývalý ruský špión Sergej Skripaľ nachádza v kritickom stave. Informovala o tom v utorok polícia v grófstve Wiltshire, kde mesto leží. Polícia uviedla, že po nedeľnom zásahu v Salisbury, kde našli skolabovaného Skripaľa a mladú ženu, údajne jeho dcéru, lekári prehliadli aj "malý počet" členov pohotovostných služieb. Jeden z členov týchto služieb je stále hospitalizovaný v nemocnici.

Rázne slová z Británie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

Polícia oznámila, že podľa názoru zdravotníckych úradov nehrozí verejnosti žiadne zdravotné riziko. Experti ešte vykonávajú testy, ktoré majú zistiť, prečo dvojica ochorela, a polícia v rámci opatrení uzavrela reštauráciu aj krčmu v Salisbury, napísala tlačová agentúra AP. Podľa pondelkových informácií v britských médiách sa dvojica dostala do kontaktu s "neznámou látkou".

Vyšetrovanie vedie protiteroristická polícia

Vyšetrovanie nevysvetlenej choroby bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa teraz vedie britská protiteroristická polícia, hoci prípad nebol označený za teroristický incident. Metropolitná polícia v utorok oznámila, že vyšetrovanie bude viesť Protiteroristická policajná sieť, lebo "má špecialistov s odbornými znalosťami", ktorí sú potrební pri riešení tohto nezvyčajného prípadu.

Rázne slová z Británie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

Šéf protiteroristickej polície Mark Rowley uviedol, že hlavnou úlohou ich práce je odhaliť, čo spôsobilo spomínané náhle ochorenie. Dodal, že "toto vyšetrovanie je v prvých štádiách a akékoľvek špekulácie teraz nie sú nápomocné".

Rázne slová z Británie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

Rusko odmietlo výroky britského ministra Johnsona ako "divoké"

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová odmietla v utorok náznaky vo vyjadreniach šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona, že za nevysvetlenou chorobou bývalého ruského špióna v Británii Sergeja Skripaľa možno stojí Rusko.

Britský minister zahraničných vecí Johnson v utorok vyhlásil, že v prípade potvrdenia podielu Ruska na Skripaľovom náhlom ochorení sa reprezentácia Británie zrejme nezúčastní "normálnym spôsobom" na tohtoročných majstrovstvách sveta vo futbale v Rusku. Minister to nespresnil.

Neskôr britské ministerstvo vysvetlilo, že pod "normálnym spôsobom" mali na mysli, že majstrovstiev sa nezúčastnia britskí politici či predstavitelia, a nie anglický futbalový tím. Ten má podľa plánu súťažiť na majstrovstvách, ktoré sa začínajú v júni. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Zacharovová v utorok odmietla Johnsonove výroky o možnom podiele Ruska na prípade Skripaľa ako "divoké".

Viac o téme: Boris JohnsonSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu