Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA: CIA pred útokmi z 11. septembra nepracovala efektívne

CIA
CIA

WASHINGTON - Bývalý riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) George Tenet nevyužil všetky svoje právomoci a americkej špionážnej obci chýbal komplexný plán na zastavenie al-Kájdy pred teroristickými útokmi z 11. septembra 2001.

K takému záveru dospela vnútorná kontrola v rámci CIA v správe, ktorú zverejnili v utorok. Správu dokončili v júni 2005, ale doteraz bola utajená.

"CIA a jej dôstojníci si nesplnili povinnosti uspokojujúcim spôsobom," zistil hlavný inšpektor spravodajskej služby John Helgerson. "Nie vždy postupovali efektívne a nedostatočne spolupracovali," uvádza správa. Vyšetrujúci tím však nenašiel "kameň úrazu ani čarovný prútik", ktorý by bol zastavil útoky, pri ktorých zahynulo takmer 3000 ľudí.

Riaditeľ CIA Michael Hayden vyhlásil, že nebol za to, aby správu zverejnili. "Domnieval som sa, že rozhodnutie zverejniť túto správu znepokojí agentov slúžiacich krajine v prednej línii globálneho konfliktu," povedal Hayden. "Prinajmenšom si to vyžiada čas a pozornosť pri opätovnej kontrole pôdy, ktorá je už dobre zbrázdená."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu