Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krvavé bombardovanie pri Damasku: Ruské prímerie nepomáha, civilisti naďalej zomierajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Životy šiestich sýrskych civilistov si v sobotu vyžiadalo bombardovanie damaského predmestia Východná Ghúta sýrskymi vládnymi silami. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Sýrska štátna televízia zároveň v sobotu informovala, že z Východnej Ghúty sa v noci na piatok podarilo uniknúť dvom deťom - chlapcovi a dievčaťu -, a to aj napriek pretrvávajúcemu ostreľovaniu oblasti protivládnymi povstalcami.

Okrem nich od utorka, keď začal platiť režim krátkodobého - päť hodín denne trvajúceho - prímeria, opustili povstalcami obsadenú enklávu Východná Ghúta len dvaja Pakistanci. Odchod týchto manželov z Ghúty bol však výsledkom rokovaní pakistanskej vlády, nie dôsledkom prímeria.

Humanitárny koridor má slúžiť na evakuáciu zranených a chorých a na dopravu humanitárnej pomoci pre civilistov vo Východnej Ghúte. Dohľad nad koridorom majú jednotky Sýrie a vojaci Ruska. Obe tieto krajiny obvinili protivládnych sýrskych povstalcov, že koridor ústiaci do obce Muchajjam al-Wafídín ostreľujú a bránia tak prísunu pomoci pre obyvateľstvo Východnej Ghúty.

Spomínané prímerie nariadil ruský prezident Vladimir Putin a začalo platiť v utorok. Bude sa opakovať každý deň od 08.00 do 13.00 h SEČ.

Obeťou bombardovania Východnej Ghúty vládnymi silami sa vo februári stali stovky ľudí žijúcich v tejto oblasti neďaleko Damasku. Nálety vládnych lietadiel sa zaradili k najničivejším od začiatku občianskej vojny v Sýrii, ktorá vstúpila už do ôsmeho roku svojho trvania. 

Bezpečnostná rada OSN na tento vývoj minulý víkend reagovala schválením rezolúcie požadujúcej "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii. Dokument však nestanovuje začiatok prímeria.

Sýrska vláda stratila kontrolu nad Východnou Ghútou v roku 2012. Krátko na to sa začala blokáda tohto povstalcami ovládaného územia sýrskou armádou. V Ghúte uviazlo asi 400.000 ľudí, ktorí prakticky denne čelia nedostatku potravín a liekov.

Viac o téme: SýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu