Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Talianov čakajú parlamentné voľby: Hospodárske problémy sa môžu znovu vrátiť

(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Ešte pred niekoľkými rokmi hrozilo, že problémy Talianska spustia rozpad eurozóny. Pred voľbami viacero talianskych politických strán euro spochybňovalo, no s blížiacim sa termínom hlasovania takmer všetky svoju rétoriku zmenili. Po voľbách, najmä ak sa vrátia hospodárske problémy, môže táto téma opäť vyvstať a to by znovu destabilizovalo celú eurozónu. Povedal to Radovan Geist, analytik z portálu Euractiv.sk.

Pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v Taliansku, ktoré sa budú konať túto nedeľu, sa veľa hovorí o ich dôležitosti v európskom kontexte. Geist vysvetlil, prečo sú výsledky volieb v Taliansku pre Európu také dôležité. "Taliansko je veľkou ekonomikou, ešte pred niekoľkými rokmi hrozilo, že jeho problémy spustia rozpad eurozóny. Situácia je dnes stabilnejšia, problémy však trvajú. Taliansko má vysoký verejný dlh, krehký bankový sektor, nízky hospodársky rast a problémy s nezamestnanosťou. Politická nestabilita - spôsobená napríklad neschopnosťou zostaviť stabilnú vládu - môže situáciu ešte zhoršiť," priblížil.

Podľa analytika pred voľbami navyše viacero talianskych politických strán spochybňovalo členstvo krajiny v eurozóne. Patrili k nim krajne pravicoví Bratia Talianska (FdI), len o niečo umiernenejšia Liga Severu (LN), protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a dokonca aj bývalý premiér Silvio Berlusconi, ktorý vedie stranu Forza Italia (FI) a pravicovú koalíciu. "Bezprostredne pred voľbami všetci, s výnimkou strany Bratia Talianska, rétoriku voči eurozóne zmiernili. No po voľbách, najmä ak sa vrátia hospodárske problémy, môže táto téma opäť vyvstať. To by znovu destabilizovalo celú eurozónu," ozrejmil.

Geist si však nemyslí, že by priamo z volieb vzišla vláda, ktorá spochybní euro napríklad oznámením o konaní referenda. "Skôr hrozí politická nestabilita, ktorá zabrzdí aj tak slabé hospodárske oživenie, prehĺbi problémy talianskej ekonomiky a zosilní volania po tom, aby sa krajina vrátila k národnej mene," zdôraznil.

Viac o téme: Parlamentné voľbyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu