Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rus podozrivý z PC útoku nikam nepôjde: Tajné služby zastavili jeho vydanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MOSKVA - Ústavný súd ČR pozastavil proces vydania ruského občana podozrivého z počítačových útokov a zadržaného v Česku na základe žiadosti amerických tajných služieb. Vydanie z ČR bolo pozastavené na základe žiadosti advokátov podozrivého Jevgenija Nikulina, napísal v piatok ruský denník Izvestija.

Denník citoval Nikulinovho advokáta Vladimira Makejeva, podľa ktorého Praha môže odmietnuť žiadosť o vydanie do Spojených štátov, ale aj Ruska. Makejev dodal, že hlavným cieľom obhajoby je zabrániť Nikulinovmu vydaniu do USA, kde mu za počítačovú kriminalitu hrozí 54 rokov väzenia.

Denník Izvestija pripomína, že Nikulin je už vyše roka v ČR vo väzení, kde čaká na rozhodnutie súdov o svojom vydaní. Vinu, ktorú mu pripisujú, Nikulin odmieta. Nikulina zadržali v októbri 2016 v hoteli v Prahe v spolupráci s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Americký súd ho obvinil z hackerského útoku, krádeže a sprisahania. Podľa televízie ABC je zodpovedný za rozsiahly počítačový útok na sociálnu sieť LinkedIn z roku 2012.

Podľa informácií denníka The Guardian má Nikulin na svedomí aj hackerské útoky na amerických politikov.

Viac o téme: Počítačový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu