Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrôza v Sýrii pokračuje: Prímerie narušili mínometné útoky, povstalci prišli s návrhom

V Sýrii panuje napätá situácia Zobraziť galériu (4)
V Sýrii panuje napätá situácia (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

DAMASK - Druhý deň humanitárneho prímeria na damaskom predmestí Východná Ghúta, ktoré by malo platiť každý deň päť hodín, poznamenala v stredu mínometná paľba z pozícií protivládnych povstalcov. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na sýrske zdroje.

Podľa nich po 09.00 h miestneho času (08.00 h SEČ), keď sa mala opäť začať humanitárna prestávka v bojoch, povstalci pokračovali v paľbe z mínometov a ručných strelných zbraní, ktorými útočili na pozície vládnej armády v oblasti humanitárneho koridoru v obci Muchajjam al-Wafídín.

Ruská agentúra dodala, že sýrske úrady v spolupráci s ruským Centrom na zmierenie znepriatelených strán v Sýrii v tejto obci vytvorili podmienky na prijatie civilistov, ktorí by mali byť evakuovaní cez spomínaný humanitárny koridor - jediný, ktorý spája Damask s Východnou Ghútou.

Prímerie nariadil ruský prezident Vladimir Putin a začalo platiť v utorok. Bude sa opakovať každý deň od 08.00 do 13.00 h SEČ. Prvé päťhodinové prímerie v utorok zmarili protivládni povstalci, keď pokračovali v bojových operáciách, uviedlo Rusko i Sýria. Sýrski aktivisti však informovali, že prímerie narušili aj vládne sily.

Podľa spravodajského portálu France24 si utorkové ostreľovanie vo Východnej Ghúte vyžiadalo životy najmenej dvoch civilistov. Znemožnilo tiež humanitárnym organizáciám, aby do enklávy dopravili humanitárnu pomoc a odviezli odtiaľ zranených a chorých. Humanitárne organizácie podľa France24 upozornili, že päť hodín, počas ktorých má byť zastavená paľba, im nestačí na prepravu a distribúciu pomoci pre ľudí uviaznutých v enkláve. 

V Sýrii panuje napätá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Ich obavy v utorok na rokovaniach v Moskve tlmočil aj francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, keď na rokovaniach so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom uviedol, že "spustenie päťhodinovej pauzy bolo skutočným krokom vpred a plne to podporujeme... ale je to len prvý krok". Dodal, že "všetci hráči by mali byť schopní využiť túto prvú fázu, aby to posunuli ďalej".

Obeťou bombardovania Východnej Ghúty vládnymi silami sa v uplynulých dňoch stali stovky ľudí žijúcich v tejto oblasti neďaleko Damasku. Nálety vládnych lietadiel sa zaradili k najničivejším od začiatku občianskej vojny v Sýrii, ktorá vstúpila už do ôsmeho roku svojho trvania. Bezpečnostná rada OSN na tento vývoj cez víkend reagovala schválením rezolúcie požadujúcej "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii. Dokument však nestanovuje začiatok prímeria.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré monitoruje situáciu v Sýrii počas občianskej vojny, informovalo, že intenzita ostreľovania vo Východnej Ghúte sa po prijatí rezolúcie BR OSN znížila. Dodalo však, že v pondelok zahynulo vo Východnej Ghúte ďalších 21 ľudí.

V Sýrii panuje napätá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Agentúra Reuters s odvolaním sa na miestneho záchranára uviedla, že obyvatelia Východnej Ghúty sa snažia využiť relatívny pokoj na to, aby si zaobstarali zásoby. "Civilisti vybehli zo svojich úkrytov, aby si zaobstarali potraviny a okamžite utekali späť, keď sa objavili bojové lietadlá, ktoré môžu kedykoľvek zaútočiť," dodal záchranár.

Povstalci navrhujú OSN "vyhostenie" islamistov

Tri hlavné povstalecké zoskupenia pôsobiace vo Východnej Ghúte vyjadrili pripravenosť "deportovať" z tejto enklávy všetky džihádistické zoskupenia, ak by to pomohlo realizácii dohody o zastavení paľby.

Informoval o tom v stredu spravodajský portál France 24. Povstalecké skupiny Armáda islamu (Džajš al-islám), Légia všetkých milosrdných (Fajlak ar-rahmán) a Islamské hnutie slobodných mužov Levanty (Ahrár aš-Šám) v liste adresovanom OSN deklarujú svoju "úplnú oddanosť" deportovať džihádistických ozbrojencov z Východnej Ghúty.

V liste píšu, že takáto evakuácia by zabrala asi 15 dní a začať by sa mohla, keď začne platiť prímerie na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. O "deportácii" džihádistov sa uvažovalo aj v minulosti, ale tieto úvahy neviedli k nijakému výsledku, konštatoval portál France 24.

V Sýrii panuje napätá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Portál pripomenul, že rezolúcia BR OSN o prímerí v Sýrii obsahuje výnimku, ktorá sa týka povstaleckých skupín považovaných medzinárodným spoločenstvom za teroristické. Ide o ozbrojencov frontu Džabhat an-Nusra, teroristickej siete al-Káida, džihádistickej organizácie Daeš a ich odnoží.

"Technicky to (sýrskemu) režimu poskytuje možnosť pokračovať v ostreľovaní Východnej Ghúty (damaského predmestia ovládaného povstalcami)," vysvetlila vo svojej reportáži France 24. Sýrska vláda stratila kontrolu nad Východnou Ghútou v roku 2012. Krátko na to sa začala blokáda tohto povstalcami ovládaného územia sýrskou armádou.

Irán vybudoval v Sýrii základňu na uskladnenie rakiet

Tajné služby západných štátov získali informácie, že Irán vybudoval neďaleko sýrskeho Damasku vojenskú základňu, v ktorej sú hangáre na uskladnenie rakiet schopných zasiahnuť územie Izraela. Uviedla to v utorok americká televízia Fox News. Vojenský objekt sa údajne nachádza 12 kilometrov severozápadne od Damasku. Fox News na svojej webovej stránke zverejnil aj družicové snímky, ktoré majú zverejnené informácie potvrdzovať. Podľa televízie základňu spravujú jednotky osobitného určenia al-Kuds, ktoré patria pod iránske elitné revolučné gardy.

Podľa Fox News sú na iránskej základni vybudované dva hangáre - každý s rozlohou 500 metrov štvorcových -, ktoré majú slúžiť na uskladnenie rakiet stredného a krátkeho doletu. Fox News tvrdí, že takéto rakety môžu na území susedného Izraela zasiahnuť ktorýkoľvek cieľ. Americká televízia pripomenula, že vlani sa za pomoci družicových snímok podarilo v Sýrii južne od Damasku objaviť inú Iránu slúžiacu vojenskú základňu. Objekt bol údajne zničený vlani v decembri pri raketovom útoku izraelskej armády.

V Sýrii panuje napätá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Izrael prišiel v minulosti už viackrát s obvineniami, že Teherán na území Sýrie a Libanonu buduje objekty určené na výrobu vysoko presných riadených rakiet. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii varoval Irán, aby "neskúšal odhodlanie Izraela". Vo svojom prejave podľa agentúry AP tiež varoval, že keď Irán nadobudne jadrové zbrane, jeho agresiu už nikto nezastaví.

Netanjahu ďalej povedal, že kolonizáciou Sýrie a Libanonu sa Irán usiluje založiť "impérium", ktorého územie bude siahať až po pobrežie Stredozemného mora. Podľa Netanjahua Izrael nedopustí, aby Irán tieto krajiny natrvalo ovládol.

Severná Kórea poslala do Sýrie zakázané chemické komponenty

Experti OSN uviedli, že Severná Kórea poslala do Sýrie komponenty využívané v programoch na výrobu balistických rakiet a chemických zbraní, ako aj technických znalcov rakiet, čo je porušením sankcií OSN. Podľa expertov zároveň KĽDR predala zakázané systémy balistických rakiet do Mjanmarska.

Komisia expertov monitorujúcich sankcie proti Severnej Kórei uviedla, že pri vyšetrovaniach severokórejského predaja zakázaných balistických rakiet, konvenčných zbraní a tovarov s dvojitým využitím zistila vyše 40 predtým nenahlásených dodávok do Sýrie, a to v rokoch 2012-17.

Tlačová agentúra Associated Press (AP) 2. februára informovala, že podľa spomínaných expertov Severná Kórea ignorovala sankcie OSN uvalené na ropu a plyn, zapájala sa do spolupráce so Sýriou a Mjanmarskom v oblasti zakázaných balistických rakiet a takisto ilegálne vyvážala produkty, ktoré jej vlani za deväť mesiacov vyniesli takmer 200 miliónov dolárov. Agentúra AP získala podrobnosti z vyše 200-stranovej správy komisie v utorok.

Rusko trvá na tom, že dodržiava humanitárne prímerie

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Rusko rešpektuje prímerie v Sýrii. Reagoval tým na tvrdenia USA z utorka, že Rusko sa k dohode o prímerí nepridalo. Peskov podľa agentúry TASS zdôraznil, že Moskva i Damask sa v súlade s nedávno prijatou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN stále snažia o to, aby v oblasti damaského predmestia Východná Ghúta vytvorili podmienky nevyhnutné pre krátkodobé humanitárne prímerie. 

Upozornil však, že protivládni povstalci, ktorí Ghútu ovládajú, "pokračujú v (ozbrojených) provokáciách", čo bráni "urovnaniu situácie". Na otázku novinárov ohľadom miery vplyvu Ruska na sýrske vedenie Peskov odpovedal, že Rusko a Sýria majú partnerský vzťah. Pripomenul, že ruskí vojaci sú jedinými príslušníkmi zahraničných armád, ktorí v Sýrii pôsobia legitímne, na základe žiadosti sýrskeho vedenia.  

Spomínané prímerie nariadil ruský prezident Vladimir Putin a začalo platiť v utorok. Bude sa opakovať každý deň od 08.00 do 13.00 h SEČ. Prvé päťhodinové prímerie v utorok zmarili protivládni povstalci, keď pokračovali v bojových operáciách, uviedlo Rusko i Sýria. Sýrski aktivisti však informovali, že prímerie narušili aj vládne sily.

Viac o téme: SýriaVýchodná Ghúta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu