Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Silné ZEMETRASENIE s magnitúdou 7,5: VIDEO Papua-Nová Guinea, zasiahlo dediny

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 v Papua Nová Guinea
Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 v Papua Nová Guinea (Zdroj: Twitter/earthquakevt)

WELLINGTON - Strednú časť Papuy-Novej Guiney zasiahlo v pondelok skoro ráno miestneho času zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Jeho epicentrum sa nachádzalo približne 89 kilometrov juhozápadne od mesta Porgera a vzniklo v hĺbke 35 kilometrov, informovala Geologická služba Spojených štátov. Z oblasti zatiaľ nehlásia zranených a úrady nemajú ani podrobnejšie správy o rozsahu škôd.

Otrasy si vyžiadali aj prerušenie prevádzky v spoločnosti na spracovanie ropy a zemného plynu. Úrady do pondelňajšieho popoludnia miestneho času nepotvrdili správy o obetiach či zranených. Otrasy zatiaľ nevyvolali dôvod na vydanie varovania pred vlnami cunami.

Podľa Chrisa McKeeho z vládneho úradu zaoberajúceho sa geologickými nebezpečenstvami zemetrasenie zasiahlo lesnatý horský región, kde žijú desiatky tisíc ľudí. V oblasti ťažia zemný plyn a ropu, nachádzajú sa tam kávové plantáže a tiež baňa na zlato, ktorá zamestnáva viac ako 2500 ľudí. Jej predstavitelia prostredníctvom sociálnej siete Facebook informovali, že zemetrasenie zapríčinilo výpadok elektriny a spôsobilo aj ďalšie škody.

Papua-Nová Guinea sa nachádza v tzv. Ohnivom kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu.

Viac o téme: ZemetrasenieWellingtonPapua Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu